In 2020 is het 100 jaar geleden dat in Amsterdam het allereerste Mahler Feest werd georganiseerd. Tijdens deze viering werden alle symfonieën van de Boheemse componist uitgevoerd. Deze mijlpaal was voor het Concertgebouw en meerdere partners, waaronder AVROTROS, een uitstekende aanleiding om van mei 2020 één groot Mahlerfestijn te maken, inclusief festivalterrein, bomvol concertprogramma en een fantastische randprogrammering. Helaas ging het festival in verband met de coronacrisis niet door. Om Mahlerliefhebbers toch te kunnen laten genieten van de geweldige muziek, presenteerde AVROTROS een alternatief programma op radio en tv. 

Amsterdam was Mahlers tweede thuis: de componist was regelmatig in Nederland te vinden en hij voelde zich begrepen en gewaardeerd door het Nederlandse publiek. Willem Mengelberg, van 1895 tot 1945 dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest, zette Mahler in Nederland op de kaart. Veel van de Nederlandse premières van Mahlers werken werden door het Concertgebouworkest uitgevoerd en het was Mengelberg die het eerste Mahler Feest initieerde. De muziek van Mahler is ook in 2020 nog heel actueel en relevant: in de klanken zitten thema's als liefde, natuur, vergankelijkheid en transformatie verwerkt. 

Mahlers symfonieën en mooie docu's op NPO 2 Extra

Tijdens het Mahler Festival zouden 's werelds beste orkesten en solisten naar Amsterdam komen om in het Concertgebouw alle symfonieën van Mahler uit te voeren. In plaats van de live registraties van deze concerten, was op NPO 2 Extra elke avond een archiefuitzending te zien van een uitvoering van één van Mahlers symfonieën door het Concertgebouworkest. Voorafgaand deze concerten verzorgde presentator Hans van den Boom een introductie over de betreffende symfonie. 

Daarnaast kon je op de zender kijken naar een nieuwe documentaire over de band tussen zangeres Jessye Norman en Mahler - 'I've been in love with Mahler's music all my life' (kijk de documentaire terug) - en werd de mini-documentaire 'Wie was Mahler?' van AVROTROS uitgezonden (kijk de documentaire terug), waarin Hans van den Boom in Tsjechië en Oostenrijk belangrijke locaties uit het leven van Mahler bezoekt.

Op zaterdag 9 mei werd de Close Up-documentaire 'Conducting Mahler' van regisseur Frank Scheffer uitgezonden (kijk de documentaire terug), een film die in 1995 werd gemaakt. In het kader van het vorige Mahler Feest worden in de documentaire vijf wereldberoemde dirigenten geïnterviewd en ondervraagd over hun persoonlijke visie op Mahlers muziek. 


Mahlers symfonieën op NPO Radio 4

Op NPO Radio 4 klonk elke avond een opname van een Mahler-symfonie, in de programmering zoals aanvankelijk gepland stond. In deze live registraties kwamen alle negen Nederlandse symfonie-orkesten aan bod. Luister de AVROTROS-uitzendingen terug:

  • Het AVROTROS Vrijdagconcert van vrijdag 8 mei: 'Lieder eines fahrenden Gesellen' door het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Riccardo Chailly en bariton Håkon Hagegård en de 'Symfonie nr. 1' door het Orkest van het Oosten o.l.v. Jan Willem de Vriend. Luister Het AVROTROS Vrijdagconcert terug
  • Het Zondagochtend Concert van zondag 10 mei: 'Drei frühe Lieder', 'Fünf Lieder und Gesänge', 'Lieder eines fahrenden Gesellen' en 'Fünf Rückert-Lieder'. Luister Het Zondagochtend Concert terug.
  • Het AVROTROS Vrijdagconcert van vrijdag 15 mei: 'Symfonie nr. 8' door het Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. Marc Albrecht, WDR Rundfunckchor Köln, London Symphony Chorus, MDR Rundfunckchor Leipzig, Knabenchor Hannover, Koorschool St. Bavo Haarlem, bas-bariton Shenyang, alt Janina Baechle, bariton Tommi Hakala, sopraan Regula Mühlemann, sopraan Camilla Nylund, alt Helena Rasker, sopraan Ailish Tynan en tenor Klaus Florian Vogt. Luister Het AVROTROS Vrijdagconcert terug
  • Het Zondagochtend Concert van zondag 17 mei: 'Quartettsatz' door het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Lothar Zagrosek en Zemlinsky's 'Die Seejungfrau' door het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Edo de Waart. Luister Het Zondagochtend Concert terug

De overige avonden werden verzorgd door de NTR.

blockquote
In de podcast 'Gustav Mahler... Aangenaam!' vertelt Hans van den Boom alles over Mahler. Van zijn vroege jaren en grote succes, tot de liefde en de dood.
De podcast is te beluisteren vanaf woensdag 6 mei

Podcast 'Gustav Mahler... Aangenaam!'

Naast de concerten op radio en tv, brachten AVROTROS en NPO Radio 4 een podcast over Mahler uit, gemaakt door Hans van den Boom en Rebecca van der Weijde. Hans is een groot liefhebber en kenner van componist Gustav Mahler. Zijn collega Rebecca (podcast Klassieke Mysteries) iets minder. Waar Hans alle muziek van Mahler fantastisch vindt en zijn leven verbonden is met de werken, durft Rebecca de stap naar Mahler nog niet zo aan. De symfonieën hebben toch het imago zwaar en ontoegankelijk te zijn. Maar is dat wel terecht? In de zeven afleveringen van de podcast 'Gustav Mahler... Aangenaam!' zet Hans het volledige leven van Mahler uiteen. Van zijn vroege jaren, tot zijn grote succes, de liefde en zijn dood: alle aspecten komen voorbij, afgewisseld met luistertips van Hans. Ook vult Hans de verhalen aan met persoonlijke anekdotes over zijn band met Mahler. Lukt het Hans om Rebecca - én de luisteraars - aan het einde van de serie te overtuigen van Mahlers genialiteit? 


Kijktip: Presentatrice Jet Berkhout vertelt aan tafel bij M over haar liefde voor Mahler

Deel dit artikel