De Nederlandse Bachvereniging vierde haar 100-jarig jubileum! Onder leiding van Shunske Sato speelde de Nederlandse Bachvereniging een feestelijk en uitbundig programma in het AVROTROS Vrijdagconcert van 20 mei 2022. 

‘Dansende humor, dat is ook Bach. En circus. En straattheater,' zegt regisseur Adrian Schvarzstein. Precies deze sprankelende en levenslustige kant van Bach sluit aan bij de feestelijke gelegenheid: de Nederlandse Bachvereniging bestaat 100 jaar! Heb je het feestje gemist, geen probleem: kijk het concert terug en geniet mee! Dit concert was onderdeel van het BACHfestival.

blockquote
Klassieke muziek is niet oud, langzaam en saai, zoals veel jonge mensen denken. Het is juist levendig en vol dynamiek. Dat bewijst Bach als geen ander. 
Adrian Schvarzstein

Kijk terug

Of kijk het concert op NPO Start

Lang leve de muziek!

Een dosis humor wordt verschaft door Telemann met zijn 'Don Quixotte'. Maar de hoofdmoot van het concert is de cantate Zerreißet, zersprenget, zertrümmert die Gruft (BWV 205): een uitbundig stuk gebaseerd op de Griekse mythologie en destijds 'dramma per musica' genoemd. Een soort mini-opera dus.

blockquote
Klink, jullie pauken! Schal, trompetten! Trillende snaren, vul de lucht! Zing nu liederen, jullie montere dichters, Lang leve de muziek! wordt vrolijk geroepen.
Uit: Johann Sebastian Bach - Tönet, ihr Pauken! Erschallet, Trompeten!

Deel dit artikel