Mezzosopraan Maria Fiselier kreeg opera met de paplepel ingegoten: haar opa werd op zijn veertigste aangenomen bij de Nederlandse Opera in Amsterdam en wijdde zijn verdere leven aan het klassieke genre. In 2018 was Maria één van de deelnemers aan het AVROTROS-programma Beste Zangers.

Maria is de derde generatie Fiseliers die haar leven aan opera wijdt, maar de eerste met een internationale carrière. Na het winnen van de publieksprijs van het Grachtenfestival Conservatorium Concours, het Internationaal Vocalisten Concours ’s-Hertogenbosch en het uitbrengen van haar debuutalbum, is ze in 2018 te zien in de opera Anatevka bij de Komische Oper van Berlijn.

Uit de comfortzone

In 2018 nam Maria deel aan het elfde seizoen van het AVROTROS-programma Beste Zangers. In Beste Zangers staat elke aflevering de spotlight op een Nederlandse zanger of zangeres, die voor alle andere deelnemers aan het programma een lied uitkiest om te zingen. De deelnemers halen alles uit de kast en treden buiten hun comfortzone om zich te bewijzen als 'Beste Zanger'. 

Maria zingt 'Anak'

In de eerste aflevering van Beste Zangers stond Lee Towers centraal. Maria kreeg de opdracht om het lied 'Anak' te zingen, een hit van de Filipijnse muzikant Freddie Aguilar.

Maria zingt 'La Mer'

In de tweede aflevering van Beste Zangers gaf zangeres Trijntje Oosterhuis Maria de opdracht om het prachtige lied ‘De Zee’ te zingen. Maria besloot de tekst in het Frans te vertalen en stak 'La Mer' in een verrassend operajasje.

Maria zingt 'Il mondo'

De derde aflevering van Beste Zangers richtte zich volledig op de Nederlandse zanger Tino Martin. Maria koos zelf voor Martins nummer 'Laat me leven', dat de zanger samen met Gerard Joling als duet heeft gezongen. Maria kwam er na wat onderzoek achter dat er ook een Italiaanse versie van het lied is: Il mondo, en werd verliefd op de prachtige melodie.

Maria zingt 'Lose Yourself'

Maria laat zich in de vierde aflevering van Beste Zangers van een volledig andere kant zien! De aflevering draaide om de 22-jarige YouTubester Davina Michelle. Op Davina’s YouTube-kanaal staat een cover van Eminems ‘Lose Yourself’ en Maria besloot te bewijzen dat een operaster ook prima kan rappen.

Maria zingt 'P.Y.T.'

P.Y.T. (Pretty Young Thing) van Michael Jackson is één van de favoriete nummers van rapper Glen Faria (ook wel bekend als Fit). Het was voor Maria dan ook geen moeilijke beslissing om dit swingende nummer, waarbij je absoluut niet stil kunt blijven zitten, te kiezen voor haar optreden in de vijfde aflevering.

Davina Michelle zingt de 'Habanera'

De zesde aflevering was het tijd voor Maria om toegezongen te worden! In de opera-aflevering zongen haar medekandidaten klassieke of klassiekgebaseerde werken. YouTube-ster Davina Michelle stortte zich op Bizets aria 'Habanera' uit de opera 'Carmen'.

Maria zingt ‘Hard to handle’

De een-na-laatste aflevering draait helemaal om Alain Clark! Maria koos voor het liedje 'Hard to handle' en spetterde van het podium af.

Maria zingt duetten met Tino Martin en Alain Clark

Traditiegetrouw zingen alle deelnemers in de achtste en laatste aflevering duetten. Maria deelde het podium met Tino Martin om samen 'Laat me leven/Il mondo' te zingen en bracht samen met Alain Clark het lied ‘Perfect symphony’ van Ed Sheeran en Andrea Bocelli.

Deel dit artikel