In dit AVROTROS Vrijdagconcert trekken we 'ten strijde' met Beethovens dramatische uitdrukking van de tweestrijd van Romeinse leider Coriolanus. Daarna volgt het verhaal van Sibelius' Kullervo, een Finse oud-soldaat die worstelt met zijn gezondheid. 

Het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. James Gaffigan speelde de dramatische Ouverture Corolian van Beethoven volbloedig, rijk en spatgelijk. Volgens Opera Magazine toonden Gaffigan en orkest dat 'er nog steeds meerdere wegen naar Beethovens 'Rome' leiden.' 

blockquote
Een Fins landschap vol dreiging en spanning, maar ook vol schoonheid.
Opera Magazine over deze uitvoering van Sibelius' 'Kullervo'

Ook over Sibelius' Kullervo was Opera Magazine enthousiast: 'In Sibelius klonk het orkest mogelijk nog rijker dan in Beethoven. Gaffigan heeft een groot hart voor de werken van Sibelius en brengt zijn liefde voor het werk meer dan overtuigend over op het orkest, het koor en de solisten.'

Kullervo is een dramatisch symfonisch gedicht over een held die onwetend zijn eigen zus verkracht en later schuldbewust een eind aan zijn eigen leven maakt. Sibelius was in Wenen, waar hij in 1891 studeerde, in aanraking gekomen met de nieuwe ideeën van Sigmund Freud en mogelijk heeft dat geholpen bij de onderwerpskeuze van dit werk. 

Bekijk het hele concert op NPO Start

 

Ken je componisten-podcast: 'Sibelius... Méér dan Finlandia!'

In de reeks 'Sibelius... Méér dan Finlandia!' neemt Hans van den Boom zijn collega Rebecca - maar natuurlijk ook de luisteraar - mee in het leven en de muziek van de Finse componist Jean Sibelius. Sibelius is een man met een turbulent leven en ongrijpbare, maar zeer fascinerende, muziek. Zijn werk 'Finlandia' ken je waarschijnlijk wel; het is zelfs het officieuze volkslied van Finland. Maar er is nog zóveel meer te ontdekken. Want als je eenmaal denkt Sibelius te kennen, komt er elke keer weer opeens iets nieuws en verrassends op je pad. Dompel je onder in een spoedcursus Sibelius. 

Luister de podcast

Deel dit artikel