Op woensdag 31 augustus presenteerde het Festival Oude Muziek Utrecht in TivoliVredenburg de Utrechter Passion. Thomas Höft schreef op de muziek van Bachs Johannes-Passion een nieuwe tekst, die vertelt over discriminatie van en geweld tegen LHBTIQA+ personen vroeger en nu.

De Johannes Passion van Johann Sebastian Bach weet elk jaar opnieuw honderdduizenden concertbezoekers te ontroeren. Op de onwerelds mooie muziek van Bach schreef dramaturg Thomas Höft – in 2019 nog co-curator van het Festival Oude Muziek Utrecht – een nieuwe tekst die de partituur in een universeel niemandsland trekt, ergens tussen wereldlijke praktijk en geëngageerde beleving.

De auteur verlegt de focus van de kerk naar het stadsplein met een scenario rond gebeurtenissen die in 1730 en 1731 in Utrecht plaatsvonden. De vervolging van homoseksuelen ontaardde toen in de beruchte Utrechtse sodomieprocessen, waarvan vele uitliepen op executie. Samen met topsolisten verklankt ĀRT HOUSE 17 een boodschap die vandaag gehoord moet worden.

Het muzikale programma:

Johann Sebastian Bach - Johannes-Passion (met nieuwe tekst van Thomas Höft).

De uitvoerenden:

ĀRT HOUSE 17
Micheal Hell (Dirigent)
Thomas Höft (Tekstschrijver)
Susanne Elmark (sopraan)
Yosemeh Adjei (countertenor)
Raphael Höhn (verteller - tenor)
Markus Scháfer (tenor)
Dietrich Henschel (bariton)

Opname

Deze registratie is gemaakt tijdens het Festival Oude Muziek Utrecht op woensdag 31 augustus 2022 in TivoliVredenburg te Utrecht.

Deel dit artikel