Zondag 17 februari soleerde de Australische violist Ray Chen bij het Amsterdamse Sinfonietta tijdens het Zondagochtend Concert vanuit het Concertgebouw in Amsterdam. ‘Ray Chen is een paradox,’ schreef de Sydney Morning Herald over een van Australiës populairste musici. Enerzijds is Chen de belichaming van 'cool', anderzijds is hij excentriek en uiterst humoristisch. De techniek van deze vioolvirtuoos is ‘van vuur en ijs’.

Giuseppe Tartini: Duivelssonate

Chen soleert in een werk dat voor hem gecomponeerd had kunnen zijn. Ware het niet dat Tartini zijn Sonate in g schreef voor niemand minder dan de duivel zelf. Die kwam tot hem in een droom, en speelde de muziek voor. In het begin verdacht eenvoudig, uitmondend in angstaanjagend complex. Eenmaal wakker noteerde Tartini de Duivelstriller sonate, althans, voor zover het hem lukte. ‘Het is zoveel minder virtuoos dan in mijn droom.’

Kreisler: Tambourin Chinois

Kreisler is één van de grootste violisten die we ooit hebben gekend. Hij componeerde veel voor viool en piano en in 1910 schreef hij het avant-garde stuk 'Tambourin Chinois', waarin hij experimenteert met exotische klanken. Het stuk is een viering van ver weg gelegen landen en is erg verrassend en vrolijk. Ray Chen laat het stuk horen in Het Concertgebouw, samen met Amsterdam Sinfonietta.

Ponce: Estrellita

De Mexicaanse componist Manuel Ponce schreef zijn liedje Estrellita ('kleine ster') in 1912. Het is een schattig en erg nostalgisch melodietje. Ponce maakte een transcriptie voor piano in 1925 en later ook voor gitaar. Violist Ray Chen schittert met het prachtige liedje, samen met ensemble Amsterdam Sinfonietta.

Nieuw seizoen Zondagochtend Concert

Donderdag 21 februari 2019 is de kaartverkoop voor seizoen 2019-2020 van Het Zondagochtend Concert van start gegaan. En wat voor een seizoen: drama, romantiek en feestgedruis, door fantastische musici als de Taiwan Philharmonic, Rusquarte en de huisensembles het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor. Het hele jaar lang kun je genieten van de best aangeschreven nationale en internationale ensembles, geweldige solisten en jong talent uit binnen- en buitenland. 

Meer info over nieuw seizoen ZondagochtendConcert

Deel dit artikel