De zomervakantie staat voor de deur: tijd voor lekker veel klassiek! Waar kun je je in de zomermaanden van 2020 mee vermaken? Duik in de klassieke televisie- en radioprogramma's van AVROTROS en ontdek de leukste klassieke podcasts.

Klassieke televisieprogramma's bij AVROTROS

Vioolvirtuoos André Rieu neemt je mee de wereld over. In de compilaties van zijn wervelende klassieke concerten doen de maestro en zijn Johann Strauss Orkest New York, Wenen en Melbourne aan. Zoals we van Rieu gewend zijn, wordt hij op het podium vergezeld door geweldige solisten, lokale musici en aanstormende talenten. Vrolijkheid gegarandeerd!

André Rieu in New York: donderdag 25 juni om 21.25 uur op NPO 1 - kijk terug
André Rieu in Wenen: donderdag 2 juli om 21.25 uur op NPO 1 - kijk terug
André Rieu in Melbourne: donderdag 9 juli om 21.25 uur op NPO 1

Klassieke concerten op NPO Radio 4

Vanaf vrijdag 3 juli staat NPO Radio 4 elke avond in het teken van de Zomeravondconcerten. Op de vrijdagen klinken prachtige AVROTROS Vrijdagconcerten. Bekijk het overzicht:

Vrijdag 3 juli, 20.00 uur, NPO Radio 4, NPO 2 Extra
De aftrap van de Zomeravondconcerten is een hele bijzondere: het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Karina Canellakis brengt een ode aan klassieke muziek met een unieke videoregistratie van Adams' 'Shaker Loops' en Bartöks 'Blauwbaards Burcht'. Klassiek zoals je het nooit eerder zag. Dit AVROTROS Vrijdagconcert is te volgen via Facebook, YouTube, NPO 2 Extra en NPO Radio 4.

Zondag 5 juli, 20.00 uur, NPO Radio 4

 • Het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Karina Canellakis speelt live in Het Concertgebouw werken van Still, Ravel, Walker en Dvořák. Soliste is violiste Simone Lamsma.

Vrijdag 10 juli, 20.00 uur, NPO Radio 4

 • Het 'Martha Argerich Project': het Orchestra della Svizzera Italiana o.l.v. Erasmo Capilla speelt werken van Lutoslawski, Grieg, Lalo en Poulenc. M.m.v. pianisten Martha Argerich, Alexander Gurning, Polina Leschenko en Mauricio Vallina en violist Renaud Capuçon.

Vrijdag 17 juli, 20.00 uur, NPO Radio 4

 • Opname van 'Adagio und Fuge' van Mozart, 'Miroir de peine' van Andriessen en 'Stabat Mater' van Rossini door het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor o.l.v. Marcus Creed (2019).
 • Opname van 'Dopo la vittoria' van Pärt, 'Te deum Laudamus' van Forte en 'Laudes organi' van Kodály door het Groot Omroepkoor o.l.v. Peter Dijkstra en organist Leo van Doeselaar (2018).

Zondag 24 juli, 20.00 uur, NPO Radio 4

 • Opname van 'The dream of Gerontius op. 28' van Elgar door the London Philharmonic Orchestra en Clare College Choir Cambridge o.l.v. Edward Gardner, mezzosopraan Christine Rice, tenor Paul Groves en bas Alastair Miles (2011).

Vrijdag 31 juli, 20.00 uur, NPO Radio 4

 • Opname van 'De Moldau' van Smetana, het 'Tweede Pianoconcert' van Chopin en 'Concert voor orkest' van Lutoslawski door het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Krzystof Urbanski (2017).
 • Opname van Penderecki's 'Agnus Dei', delen uit 'Játékok' van Kurtág, delen uit 'Nachtwake' van Rachmaninov en een deel uit 'Concert voor koor' van Schnittke door het Groot Omroepkoor o.l.v. Peter Dijkstra en organist Leo van Doeselaar (2018).

Donderdag 6 augustus, 20.00 uur, NPO Radio 4

 • Opname van het 'Strijkkwartet D.804 'Rosamunde'' en 'Strijkkwintet' van Schubert door het Armida Kwartet en cellist Julian Steckel (Kreuth am Tegernsee Int. Muziek Festival, 2016).
 • Opname van delen uit 'Romeo en Julia' op.75' van Prokofjev, de 'Pianosonate 1' van Janacek, delen uit 'Années de pèlerinage' en '12 Études d'exécution transcendante' van Liszt en de 'Twee preludes uit op. 32' van Rachmaninov door pianist Nikolai Lugansky (Verbier Festival, 2008).

Vrijdag 7 augustus, 20.00 uur, NPO Radio 4

 • Opname van 'Maurersiche Trauermusik KV 477' en 'Litaniae de venerabili altaris sacramento KV 243' van Mozart en 'Mis nr. 5' van Schubert door het Radio Filharmonisch Orkest, Groot Omroepkoor en vocale solisten o.l.v. Frieder Bernius (AVROTROS Vrijdagconcert, 2017).
 • Opname van 'Warum toben die Heiden, opus 78' van Mendelssohn, 'Drei Motetten' van Brahms en 'Ich bin der Welt abhanden gekommen' van Mahler/Gottwald door het Groot Omroepkoor o.l.v. Klaas Stok (AVROTROS Vrijdagconcert, 2017).

Zondag 9 augustus, 20.00 uur, NPO Radio 4

 • Opname van de 'Psalm 23, opus 14' van Zemlinsky, 'Zwei Lieder, op. 8 / Vier Lieder, op. 13' van Webern, 'Sieben frühe Lieder' van Berg en 'Vioolconcert, op. 101' van Reger door Gruppo Montebello o.l.v. Henk Guittart, m.m.v. Theaterkoor Opera Zuid, sopraan Anna Lucia Richter en violist Kristian Winther (Orlando Festival, 2019).

Maandag 10 augustus, 20.00 uur, NPO Radio 4

 • Opname van de 'Passacaglia op. 1' (1908, bewerking Henk Guittart 2018) van Webern, 'Berceuse élégiaque op. 42' (1909, bewerking Henk Guittart 2018) van Busoni en 'Das Lied von der Erde' (bewerking Henk Guittart) van Mahler en de 'Elegie voor 2 piano's van Poulenc en het 'Strijksextet Souvenir de Florence op. 70 in d' van Tsjaikovski door pianisten Ellen Corver en Katherine Dowling, altviolist Ilya Hoffman, cellist Mikahil Nemtsov en Rusquartet (Orlando Festival, 2018).

Donderdag 20 augustus, 20.00 uur, NPO Radio 4

 • Opname van de 'Derde Symfonie' van Pijper, het 'Vierde Pianoconcert' van Beethoven en 'Concert voor orkest' van Bartók door het Nationaal Jeugd Orkest o.l.v. Ed Spanjaard en pianiste Nino Gvetadze (2020).
 • Opname van de 'Sonate voor viool en piano in A' van Franck en het 'Pianotrio nr. 1 in c opus 8 'Poème'' van Sjostakovitsj door violiste Noa Wildschut, cellist Alexander Warenberg en pianiste Elisabeth Brauß (2018).

Vrijdag 21 augustus, 20.00 uur, NPO Radio 4

 • Opname van de Ouvertue Les francs-juges' van Berlioz, 'Sulamith Cantate voor sopraan,tenor,bariton, koor en orkest' van Van Gilse, 'Drie Russische volksliederen opus 41 voor koor' van Rachmaninov en 'Johannes van Damascus Cantate opus 1 voor koor en orkest ' van Tanejev door het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Stanislav Kochanovsky en Groot Omroepkoor o.l.v. Martina Batic, sopraan Sumi Hwang, tenor Denzil Delaere en bariton Thomas Oliemans (2018).
 • Opname van de 'Berceuse héroïque' van Debussy/Diepenbrock, 'La Veille' van Vermeulen en 'Pianoconcert voor de linkerhand' van Ravel door het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Kevin John Edusei, mezzosopraan Ève-Maud Hubeaux en pianist Severin von Eckardstein (2018).

Donderdag 27 augustus, 20.00 uur, NPO Radio 4

 • Opname van de 'Roemeense Rhapsody op.11 nr.1' van Enescu, het 'Pianoconcert nr.2 op.16' van Prokofjev en de 'Symfonie nr. 1' van Mahler door het Verbier Festival Orkest o.l.v. Charles Dutoit (Verbier Festival, 2007).

Vrijdag 28 augustus, 20.00 uur, NPO Radio 4

 • Opname van 'De houtduif' en 'Te Deum' van Dvořák en de 'Eerste Symfonie' van Skrjabin door het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor en vocale solisten o.l.v. Tomas Netopil (AVROTROS Vrijdagconcert, 2018).
 • Opname van het 'Octet' van Mendelssohn' en 'Twee stukken voor strijkoctet' van Sjostakovitsj door ROctet, strijkers uit het Radio Filharmonisch Orkest (2019).

Maandag 31 augustus t/m zondag 6 september, 20.00 uur, NPO Radio 4

 • Opnames uit het archief van Festival Oude Muziek Utrecht.

Zondag 5 juli t/m 30 augustus, 10.00 uur, NPO Radio 4
Elke zondagochtend van 10.00 tot 12.00 uur duik je samen met Hans van den Boom in het rijke archief van Het Zondagochtend Concert. Hans stelt elke week een toepasselijk programma samen en vertelt meer over de uitvoeringen. Bekijk het programma van De Zondagochtend Concerten.

blockquote
Duik samen met Hans in het rijke Zondagochtend Concert-archief.
Elke zondag om 10.00 uur op NPO Radio 4

Klassieke podcasts van AVROTROS

 • Neem een spoedcursus klassieke muziek met vriendinnen Jet Berkhout en Fieke de Boeck. In de vijfdelige podcast 'Beethoven is meer dan een hond' ga je van de geschiedenis van klassieke muziek en het leven van Bach, Beethoven, Mozart en de rest, naar de Greatest Hits en klassieke etiquettes. Beluister de podcast.
 • Voorspelde Mozart zijn eigen dood? Werd Beethoven vergiftigd? En waarom liggen er twee schedels in het graf van Haydn? In de podcastserie 'Klassieke Mysteries' ontrafelen partners-in-true-crime Ab Nieuwdorp en Rebecca van der Weijde de spannendste verhalen uit de klassieke muziekwereld. Beluister de podcast.
 • Wie kent niet de onheilspellende mondharmonicaklanken uit 'Once Upon A Time In The West'? De soundtrack van deze western is geschreven door de wereldberoemde componist Ennio Morricone. In de zesdelige podcast 'Alle wegen leiden naar Morricone' neemt Jet Berkhout je mee in haar zoektocht naar deze levende legende. Beluister de podcast.
 • Gustav Mahler. Is dat niet die componist van al die zware en moeilijke symfonieën? Ja, maar als je weet waar je naar moet luisteren, is de muziek eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Sterker nog: dan is de muziek hartstikke de moeite waard. In de zevendelige podcast 'Gustav Mahler... Aangenaam!' neemt Mahlerliefhebber Hans van den Boom je mee door het leven van de Boheemse componist. Beluister de podcast.

Deel dit artikel