AVROTROS maakte voor NPO Radio 4 twee gloednieuwe opnames speciaal voor de kerstdagen: pianiste Celia García-García speelt 'De Dans van de Suikerfee' van Tsjaikovski op celesta en het Sweelinck Koperkwintet speelt de hartverwarmende medley 'A Carol Fantasy'. Het resultaat is een mooie, pure beeldregistratie en een audio-opname opgenomen in één take!

Wonderlijke filmlocatie

Museum & Sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht werd speciaal voor deze Kerstvideo's omgetoverd tot een wonderlijk kersttoneel. AVROTROS Klassiek nodigde pianiste Celia García-García & het Sweelinck Koperkwintet uit om hun ultieme kerstmuziek op te nemen.

Dans van de Suikerfee

De ultieme kerstmuziek van pianiste Celia García-García is de Dans van de Suikerfee uit De Notenkraker van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski. Tijdens een uitgebreide tournee door Europa ontdekte Tsjaikovski in Parijs de toen vrij nieuwe 'celesta'. De hemelse klokkenspelachtige klank betoverde de componist zó, dat hij het instrument toevoegde aan het symfonieorkest. Hij was daarmee de allereerste en gaf daardoor een enorme impuls aan het succes van dit nieuwe instrument.

A Carol Fantasy

Het Sweelinck Koperkwintet, bestaande uit Sebastiaan Haverkate [trompet], Sander Beens [trompet], Christian Fisalli [hoorn], Arjan Linker [trombone] & Coen van den Bos [tuba], koos voor een verzameling van de ultieme kerstmuziek: A Carol Fantasy in een arrangement van John Iveson.

Deel dit artikel