Complottheorieën, missende symfonieën, huurmoordenaars en verdachte doodsoorzaken: er zijn heel wat rare dingen gebeurd in de klassieke muziekwereld. In de podcast 'Klassieke Mini-Mysteries', een afgeleide van de grotere podcastserie 'Klassieke Mysteries', bespreken Ab Nieuwdorp en Rebecca van der Weijde in recordtempo de vreemdste en meest bizarre verhalen uit de klassieke muziekgeschiedenis. Van het 'Enigma' van Elgar en Sibelius' missende symfonie tot Skrjabins onfortuinlijke huidaandoening en Lully's steekpartij.

Drie weken lang komt er elke maandag, woensdag en vrijdag een podcastaflevering online. De podcast is te beluisteren via de website en app van NPO Radio 4, Spotify, iTunes en RSS.

Klassieke Mini-Mysteries #1: Waar zijn de resten van Thomas Tallis?

De 16e-eeuwse Britse componist Thomas Tallis staat bekend als de grondlegger van de Engelse kathedraalmuziek en schreef grootse koorwerken als 'If Ye Love Me' en 'Hear the Voice and Prayer'. Hij overleed op 80-jarige leeftijd in het plaatsje Greenwich. So far so good. Maar dan... Nadat hij werd begraven in de St. Alfege Church, ging de kerk roerige tijden tegemoet. Met als resultaat een vermissing. Waar zijn de resten van Thomas Tallis?

Klassieke Mini-Mysteries #2: Wat ging er mis met de vingers van Schumann?

Robert Schumann was één van de belangrijkste componisten uit de Romantiek. Hij liet een indrukwekkend repertoire aan kamermuziek, pianowerken en liederen achter. Maar zijn einde was treurig, afgezonderd en alleen. Hoe kwam dat? Waarom liep zijn leven niet zoals hij hoopte? En... wat voor iets geks - en allesbepalends - gebeurde er met zijn vingers?

Klassieke Mini-Mysteries #3: Waar is de 'Achtste symfonie' van Sibelius?

Componist Jean Sibelius was in de 20e eeuw het nationale symbool van Finland. Hij schreef in totaal zeven symfonieën. Of zijn het er acht? Volgens Sibelius zelf was hij bijna klaar met het schrijven van een 'Symfonie nr. 8', maar het werk is nergens te vinden. Zelfs Sibelius’ eigen dochter claimt dat 'ie helemaal niet bestaat. Maar waarom zijn er de afgelopen jaren dan tóch sporen van gevonden? Wat is er gebeurd met de ‘Achtste symfonie’?

Klassieke Mini-Mysteries #4: Wie stuurde een huurmoordenaar af op Alessandro Stradella?

De 17e-eeuwse Italiaanse barokcomponist Alessandro Stradella leefde groots en meeslepend. Dat hoor je ook in zijn werk: als pionier van de vroege Romeinse barok schreef hij het liefste lekker veel drama. Een kleurrijk leven, maar daar tegenover staat... een zeer dramatische dood. Van maîtresses, louche zaakjes en verduisteringspraktijken tot niet één, maar twee huurmoordenaars. Wat is de cliffhanger in het drama van Stradella?

Klassieke Mini-Mysteries #5: Wie kan het 'Enigma' van Edward Elgar kraken?

Het houdt cryptologen, muziekwetenschappers en complottheoristen al generaties lang in de greep: het ‘Enigma’ van Edward Elgar. Eén hoofdmelodie en veertien variaties. Maar wat is de hoofdmelodie? Iedereen wil de code kraken, het geheim oplossen, begrijpen waar die geheimzinnige melodie vandaan komt. Waar zit hij verstopt? En… is er eigenlijk wel een code?

Klassieke Mini-Mysteries #6: Vermoordde Berlioz de vrouw op wie hij verliefd was?

In 1831 verlaat Hector Berlioz zijn appartement in Rome en vertrekt hij naar Parijs, naar zijn verloofde Camille. In zijn koffer zitten kleren, bladmuziek, twee pistolen en een flesje vergif. Wat is hij van plan? Van een gebroken hart en een harde afwijzing tot een ongezonde obsessie: Berlioz was nooit gelukkig in de liefde. Maar zal hij het echt zover laten komen? 

Klassieke Mini-Mysteries #7: Overleefde het publiek de première van Haydns ‘Symfonie nr. 96’?

Op 11 maart 1791 vindt in de Londense Hanover Square Rooms de wereldpremière van Haydns 'Symfonie nr. 96' plaats. In de concertzaal gaat het publiek volledig uit zijn dak: ze moedigen het orkest op het podium aan met luid gejoel, gejuich en geschreeuw. Tot er opeens iets begint te kraken...

Mini-Mysterie #6 komt online op maandag 6 april 2020.

Beluister de afspeellijst met alle muziek uit de podcast

Deel dit artikel