In een 12-delige reeks van korte video's geven verschillende wetenschappers toelichting op onderzoek naar de werking van (klassieke) muziek op onze gezondheid. Wat doet klassieke muziek met het brein? Kan het ingezet worden als medicijn? Is het bevorderend voor ons psychisch welzijn?

In het kader van de podcast Kalm met Klassiek laten we wetenschappers aan het woord die zich bezighouden met vraagstukken rond gezondheid en muziek.

1 | Verbetert klassieke muziek je sportprestaties?

Gedragsbioloog Michelle Spierings doet aan Universiteit Leiden onderzoek naar muzikaliteit bij (niet-menselijke) dieren. In deze video gaat Michelle in op de invloed van muziek op sportprestaties:

blockquote
Mensen die muziek luisteren tijdens het sporten houden het langer vol.
Gedragsbioloog Michelle Spierings

2 | Werkt muziek als pijnstiller?

Arts-onderzoeker Thomas Dirven doet op dit moment mee aan de MChopin-studie. Daarin wordt onderzocht of muziek effect heeft op de klinkiek bij ouderen met een heupfractuur.

blockquote
Een patiënt die muziek luistert rondom de operatie heeft minder behoefte aan pijnstillers.
Arts-onderzoeker Thomas Dirven

3 | Het Mozart-effect: feit of fabel?

Dr. Schaefer is universitair hoofddocent Gezondheids- en Klinische Neuropsychologie bij Universiteit Leiden en leidt daar de 'Music, Brain, Health & Technology'-groep. In deze aflevering van 'Kalm met Klassiek' beantwoordt ze de vraag of muziek luisteren helpt bij meditatie. In deze aflevering van 'Kalm met Klassiek' vertelt dr. Schaefer of het zogenaamde Mozart-effect daadwerkelijk bestaat of niet...

blockquote
Deze onderzoekers hadden ook niet gedacht dat er een periode zou komen waarin zwangere vrouwen cd's met Mozart toegstuurd zouden krijgen van de overheid. 
Universitair hoofddocent Gezondheids- en Klinische Neuropsychologie, Dr. Schaefer

4 | Kun je met muziek je uithoudingsvermogen trainen?

Arts-onderzoeker Pablo Kappen onderzoekt hoe (klassieke) muziek van nut kan zijn in de zorg. In deze aflevering van 'Kalm met Klassiek' legt hij uit hoe muziek je uithoudingsvermogen kan trainen. In zijn onderzoek krijgen proefpersonen pijnprikkels toegediend zonder en mét muziek.

blockquote
We vroegen de proefpersonen om echt tot hun grenzen te gaan.
Arts-onderzoeker Pablo Kappen

5 | Van welke muziekstijl ontspan je het meeste?

Gedragsbioloog Michelle Spierings doet aan Universiteit Leiden onderzoek naar muzikaliteit bij (niet-menselijke) dieren. In deze video gaat Michelle in op de vraag van welke muziekstijl je het meeste ontspant:

6 | Helpt muziek bij mediteren?

Dr. Schaefer is universitair hoofddocent Gezondheids- en Klinische Neuropsychologie bij Universiteit Leiden en leidt daar de 'Music, Brain, Health & Technology'-groep. In deze aflevering van 'Kalm met Klassiek' beantwoordt ze de vraag of muziek luisteren helpt bij meditatie.

7 | Hoe voeren artsen hersenoperaties uit bij musici? 

Arts-onderzoeker Pablo Kappen onderzoekt hoe (klassieke) muziek van nut kan zijn in de zorg. In deze aflevering van 'Kalm met Klassiek' legt hij uit hoe hersenoperaties in worden uitgevoerd bij musici.

8 | Waarderen we klassieke muziek meer naarmate we ouder worden?

Dr. Schaefer is universitair hoofddocent Gezondheids- en Klinische Neuropsychologie bij Universiteit Leiden en leidt daar de 'Music, Brain, Health & Technology'-groep. In deze video beantwoordt ze de vraag of klassieke muziek beter gaat klinken naarmate we ouder worden.

9 | Werkt muziek ontspannend voor baby's?

Gedragsbioloog Michelle Spierings doet aan Universiteit Leiden onderzoek naar muzikaliteit bij (niet-menselijke) dieren. We vroegen Michelle of baby's door muziek te luisteren ontspannen:

 10 | Werkt klassieke muziek beter tegen pijn dan andere genres?

Arts-onderzoeker Roos Geenens legt uit of klassieke muziek beter tegen pijn werkt dan andere muziekgenres. 

Deel dit artikel