De 'Tovenaarsleerling', de 'Schone slaapster', 'Peter en de Wolf' en het 'Dies irae': in het tekenfilms van Walt Disney zit meer klassieke muziek verstopt dan je in eerste instantie denkt. Wist je voorbeeld dat de powersong van Elsa in 'Frozen 2' werd voorgesteld door het Gregoriaanse 'Dies irae'? Duik in de wereld van klassiek en Disney.

Mickey en Dukas '' Tovenaarsleerling 'in' Fantasia

De Disneyfilm 'Fantasia' uit 1940 is een ode aan klassieke muziek: door deze geanimeerde tekenfilm gemaakt veel jonge kinderen kennis met de wereld van klassiek. De film bestaat uit losse, geanimeerde scènes, elk met een eigen klassieke soundtrack.

De gebruikte werken zijn: Bachs 'Toccata en Fuga in d-moll' (de opening), Tsjaikovski's 'Notenkrakerssuite' (een scène over het veranderen van de seizoenen), Dukas '' Tovenaarsleerling '(met Mickey in de rol van tovenaarsleerling, naast de behekste bezemsteel), Stravinsky's 'Le Sacre du printemps' (een segment over dinosauriërs), een jazzy intermezzo, Beethovens 'Pastorale' (over de Griekse mythologie), Ponchielli's 'Urendans' (een parodie op ballet), Moessorgski 'Nacht op de Kale Berg '(over een demoon) en Schuberts' Ave Maria '(de afsluiting).

De soundtrack werd gespeeld door het Philadelphia Orchestra olv Leopold Stokowski. Leuk detail: aan het einde van de animatie over Mickey en de tovenaarsleerling, geeft Mickey dirigent Stokowski een hand.

Mickey Mouse als tovenaarsleerling

In 1999 werd het vervolg op de originele film uitgebracht, genaamd 'Fantasia 2000', wederom gevuld met klassieke werken. Het bekendste fragment uit de eerste film is overgenomen, Mickey als tovenaarsleerling, maar verder bevat de film veel nieuwe muziek: Beethovens 'Symfonie nr. 5 ', Respighi's' Pini di Roma ', Gershwins' Rhapsody in Blue ', Sjostakovitsj' 'Pianoconcert nr. 2 ', Saint-Saëns' 'Carnaval des Animaux', Elgars 'Pomp and Circumstance' en Stravinsky's 'Suite uit de Vuurvogel'. De muziek werd ingespeeld door het Chicago Symphony Orchestra en onder anderen violist Itzhak Perlman als solist.

'Dies Irae' in 'Frozen 2'

Eind 2019 kwam het vervolg op de razendpopulaire tekenfilm 'Frozen'. In 'Frozen 2' volgen we Koningin Elsa, die bovennatuurlijke krachten heeft. Net zoals in de eerste film, zingt Elsa in de tweede film een ​​'powersong': een lied waarin ze de grote vragen in haar leven bezingt. Songwriters van de film, Bobby Lopez en Kristen Anderson-Lopez, onthulden in een interview dat de bovennatuurlijke stem die in de film te horen is, en die een grote rol heeft in Elsa's lied 'Into the Unknown', gebaseerd is op het 'Dies irae '.

Klassieke werken over de dood

'Dies irae' zijn de eerste woorden uit een rooms-katholiek 'Requiem' - een dodenmis. Deze woorden en de betekenis ervan (in het Engels betekent het gebracht 'dag van toorn') zijn door veel componisten gebruikt voor klassieke werken, veelal werken over de dood. De oorsprong hiervan ligt in de Gregoriaanse en kerkelijke muziek, waarbij de melodie wordt gezien als een mythische roep voor gevaar, maar ook latere componisten namen het over.

Zo is het 'Dies irae' terug te horen in onder meer Berlioz 'Symphonie fantastique', 'Saint-Saëns' Danse macabre 'en Mozarts' Requiem '. In 'Frozen 2' wordt de melodie gebruikt om een ​​gevoel te belichamen: een gevoel van onrust en gevaar. De stem die de melodie zingt werkt op deze manier als spanningsboog door de hele film.


De 'Garland Waltz' uit Tsjaikovski's 'Doornroosje'

Tsjaikovski componeerde in 1888 het driedelige ballet 'De schone slaapster', gebaseerd op het 17e-eeuwse gelijknamige sprookje van Charles Perrault. Het verhaal speelt zich af in een koninklijk hof, waar prinses Aurora door de slechte fee Carabosse wordt vervloekt en in slaap valt, van 100 jaar lang. Een kleine eeuw later kwam Walt Disneys tekenfilm 'Doornroosje' uit in de bioscoop, ook gebaseerd op het sprookje van Perrault. 

Oscar voor Beste Muziek

De muziek voor deze film werd gecomponeerd door George Bruns. Bruns gebruikte het ballet van Tsjaikovski als inspiratie voor de soundtrack: vele thema's en melodieën zijn in een bewerkte versie te horen in de film. Eén van deze thema's is de 'Garland Waltz', een wals uit de eerste akte van Tsjaikovski's werk. De bewerkte muziek werd in 1959 beloond met een 'Grammy Award' voor Beste Filmmuziek en in 1960 met een 'Oscar' voor Beste Muziek.

Prokofjevs muzikale sprookje 'Peter en de Wolf' 

De Russische componist Sergej Prokofjev bracht in 1938 tijdens een reis naar Amerika een bezoekje aan de studio van Walt Disney in Los Angeles. Er stond een piano in de ruimte en Prokofjev gespeeld als cadeautje voor Walt, een pianoversie van zijn eigen 'Peter en de Wolf'. In dit muzikale sprookje worden de dieren uit het verhaal verticaal bewolkt door verschillende instrumenten.

Een geanimeerde korte film

Walt was onder de indruk van de componist en kreeg het plan om de muziek toe te voegen aan een segment in de film 'Fantasia', die twee jaar later zou uitkomen. De Tweede Wereldoorlog gooide roet in het eten en pas in 1946 kwam er iets van het plan terecht. Disney maakte een geanimeerde korte film gebaseerd op de muziek en het verhaal, als onderdeel van de langere film 'Make Mine Music'. Later werd 'Peter and the Wolf' uitgebracht als losse film. Bovendien was er in 1957 een korte video op de Amerikaanse televisie te zien, waarin de ontmoeting tussen Walt en Sergej wordt nagespeeld.

Deel dit artikel