Duitsland en klassieke muziek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De grote Bach, Beethoven en Brahms zijn nog maar het begin: Bruch, Buxtehude, Gluck, Händel, Mendelssohn, Offenbach, Orff, Schumann, Zimmer en nog vele andere Duitsers hebben veel voor de muziek betekend. Tijd om wat oosterburen in het zonnetje te zetten.

1. Johann Sebastian Bach
Denk je klassieke muziek, dan denk je Bach. Er kan niet genoeg gezegd worden over deze meesterlijke componist, die door veel mensen gezien wordt als de grootste en invloedrijkste ooit. Wat kon hij niet? Er zijn maar liefst 1128 BWV’s (Bach-Werke-Verzeichnis), wat al aangeeft hoeveel prachtigs hij heeft geschreven. Het is onmogelijk om één werk in de spotlights te zetten, dus dat doen we ook niet: geniet van de AVROTROS Klassiek Bach-playlist, met maar liefst 55 video's vol prachtig Bach.

2. Ludwig van Beethoven
De Duitse Beethoven behoorde tot de Eerste Weense School en leidde de klassieke muziek een nieuwe periode in: de romantiek. Zijn werk was een grote inspiratiebron voor 19e-eeuwse componisten, maar is ook tegenwoordig nog ontzettend geliefd. Het is eigenlijk teveel om op te noemen wat hij allemaal heeft gemaakt, maar we doen een poging: negen symfonieën (je kent ze waarschijnlijk allemaal, denk aan ‘Ode an die Freude’ uit de 9e), 32 pianosonates, vele pianostukken (waaronder Für Elise), negen concerten, tien vioolsonates, vijf cellosonates, zestien strijkkwartetten, zelfs nog een opera - en ga zo maar door. In de spotlights: Beethovens 'Negende'.

3. Johannes Brahms
Hij groeide op in een sloppenwijk van Hamburg, maar zijn ouders ontdekten al vroeg zijn muzikale talent. Hij kreeg les van de beste pianoleraren en arrangeerde en componeerde prachtig werk, dat in schril contrast stond met zijn dagelijkse werkzaamheden - om zijn ouders te steunen, speelde hij in kroegen en bordelen. In 1851 was zijn eerste werk af: het ‘Scherzo in es-klein’. Zijn oeuvre is omvangrijk, ondanks de vele werken die de perfectionist zelf vernietigde. Eén van zijn mooiste stukken staat in de spotlight: het 'Pianoconcert nr. 2'.

4. Felix Mendelssohn-Bartholdy
Voor zijn dertiende verjaardag had Felix Mendelssohn-Bartholdy al zijn eerste ‘Pianokwartet’ geschreven. Zijn vader was zo rijk, dat hij een privéorkest voor hem regelde. Het bleek het begin van een grootse carrière, vol prachtige symfonieën, sprookjesachtige ouvertures en muziektheater. Dat klassiek echt voor iedereen is, bewees actrice Maartje van de Wetering in 2017 met een unieke versie van Mendelssohns 'Midzomernachtsdroom', uitgevoerd voor kinderen (en hun (groot-)ouders!). 

5. Robert Schumann
De romantische Schumann was er ook vroeg bij: toen hij twaalf was, schreef hij zijn ‘Psalm 150’ en ‘Ouverture met koor’. Het was een pientere jongen, die ook graag gedichten en toespraken schreef. Een verrekking in zijn vinger stond een verdere loopbaan als concertpianist in de weg, maar componeren lukte gelukkig nog wel. En daar zijn we hem erg dankbaar voor. Luister naar het prachtige 'Concert voor cello en orkest op.129'.

6. Hans Zimmer
Het lijkt misschien een vreemde eend in de bijt, maar filmcomponist Hans Zimmer draagt ongelooflijk veel bij aan de muziekwereld. Zimmer componeerde voor meer dan 150 films de soundtracks, waaronder ‘Pirates of the Caribbean’, ‘The Dark Knight’, ‘Inception’ en ‘The Lion King’ - waar hij zelfs een Oscar mee won. Door zijn oeuvre zijn veelal jongere mensen meer in aanraking gekomen met de kracht en schoonheid van muziek. Zijn concerten, die plaatsvinden in grote stadia, worden altijd binnen no-time uitverkocht. Tijd voor een duik in het repertoire van de filmcomponist.

Deel dit artikel