De Sint is weer in het land en dat betekent dat de komende tijd in Nederlandse huiskamers het bekende nostalgische geluid van Sinterklaasliedjes klinkt. Maar wist jij dat een aantal van die liedjes gebaseerd zijn op klassieke muziekstukken?

Het Sinterklaasfeest werd al gevierd in de negentiende eeuw, een tijd waarin Duitse en Oostenrijkse componisten erg populair waren in Nederland. De muziek uit die tijd vormde dan ook een inspiratie voor een aantal Sinterklaasliedjes. 


Hou 5 december de Instagram-pagina van De Klassieken in de gaten en zet je digitale schoen! Wie weet ontvang je wat lekkers van Sinterklaas en zijn klassieke pieten!

ab choco letter isnterklaas-4.png
Sinterklaas in de studio van NOO Radio 4: "Wie zuiver zingt krijgt lekkers!" 
ab choco letter isnterklaas-4.png

Zie ginds komt de stoomboot
Een van de bekendste liedjes die in deze tijd van het jaar nog steeds wordt gezongen is natuurlijk Zie ginds komt de stoomboot. Maar als je naar de Zevende serenade van Mozart luistert, dan hoor je deze stoomboot in een ietwat sombere stemming, namelijk in mineur. Met een aanpassing hier en daar heeft dit werk van Mozart geleid tot een populair kinderlied!


Daar wordt aan de deur geklopt
Daar wordt aan de deur geklopt kun je letterlijk meezingen op Oh, du lieber Augustin van de Oostenrijkse componist Johann Nepomuk Hummel. Probeer maar!

Daar wordt aan de deur geklopt
Hard geklopt, zacht geklopt
Daar wordt aan de deur geklopt
Wie zou dat zijn?


Hij komt, die lieve goede Sint
Hetzelfde geldt voor het liedje Fröhlicher Landmann van de Duitse componist Robert Schumann: Hij komt, die lieve goede Sint. De melodie van dit liedje klinkt in onze Nederlandse traditie íets anders, maar is toch vrijwel identiek. Hoor jij het ook?

Afspeellijst: Sinterklaasmuziek met een klassieke twist 
Al deze muziek is verzameld in de Spotify-playlist Klassieke muziek voor Sinterklaasavond van AVROTROS Klassiek. Een lijst voor iedereen die op zoek is naar Sinterklaasmuziek met een klassieke twist uit de tijd van Mozart, Schumann, Haydn en Britten, naast Nederlandse muziek uit de Gouden Eeuw. 

Deel dit artikel