In deze Klassieker v/d Week gaan we dieper in op Händels verklanking van het leven van de bijbelse koning Salomo. Solomon (1748) is een kleurrijk en majesteitelijk oratorium in drie delen voor solisten, koor en orkest.

Klassieker v/d Week (18-24 okt. 2022): 

Händel - Solomon

Solomon is een internationaal werk avant la lettre. Händel schreef het voor een Engels publiek en gebruikte Engelse teksten, terwijl de componist zelf uit het verre Saksen kwam. En de muziekstijl volgt de Italiaanse Barok. Het is geschreven aan het einde van een roerige periode voor Europa. 1748 was het jaar van de Vrede van Aken. Die maakte een einde aan de bloederige Spaanse Successie Oorlog die acht jaar lang over een groot deel van Europa woedde, inclusief Engeland. Koning Salomo uit het bijbelboek Koningen, die Israël regeerde in een vreedzame periode, kan geïnterpreteerd worden als de ideale metafoor voor George II, die in de ogen van de Britten, ook de vrede bracht. 

Deel 1: Salomo's imperium

In deel 1 wordt een nieuwe tempel ingewijd die is gebouwd in opdracht van Koning Salomo en vindt de bruiloft plaats tussen Salomo en de dochter van de Farao.

Deel 2: het beroemde Salomonsoordeel

Deel 2 draait om het Salomonsoordeel. Even kort samengevat: twee vrouwen van lichte zeden bevielen van een baby. Een van de baby’s overleed, waarna de moeder hem verwisselde voor de levende baby van de ander. Beide eisen in Salomo’s rechtszaal de levende baby op. Als Salomo beveelt het nog levende kind doormidden te houwen wordt meteen duidelijk wie de echte moeder is. 

blockquote
Take him all – but spare my child
Uit 'Solomon'

Deel 3: een staatsbezoek van de koningin van Sheba

Deel 3 opent met de beroemde ‘The arrival of the Queen of Sheba’. Dat dit ook de openingsmuziek was van de Olympische Zomerspelen in Londen (2012) bewijst maar weer eens hoezeer de muziek van Händel onderdeel is geworden van de Britse cultuur. In dit deel vindt het staatsbezoek plaats van de koningin van Sheba (waarschijnlijk het huidige Ethiopië) en wordt weer een andere kant van Salomo getoond. 

De eigenschappen van een voortreffelijk vorst

In deel 1 treedt Salomo op als de koning en (net als de koning in Engeland) hoofd van de kerk, en als vurige trouwe echtgenoot van zijn Egyptische koningin. In deel 2 wordt hij opgevoerd als wijze rechter en in deel 3 is hij een geweldige gastheer en staatsman die de koningin van Sheba onthaalt op de beste musici van zijn hof, die lofzangen brengen op de muziek.

blockquote
Music, spread thy voice around
Uit 'Solomon' 

Was Salomo wel zo'n goede leider?

Händel zette Salomo neer als een voorbeeldig koning, die tempels bouwde en goed was voor religie en kunst. Geen woord over zijn afgoderij, zijn (slecht behandelde) slaven, de belastingen waarmee zijn weelderige hof bekostigde, om maar niet te spreken over de 700 vrouwen en 300 concubines die hij eropna hield. Zou het oratorium daarom afsluiten met die twee korte regels: De naam van de slechterik is gauw vergeten, maar de roem van de goede blijft eeuwig bestaan?

Extra: adem in en adem uit met Händels 'Air'

Hou je van klassieke muziek? Met de podcast Kalm met Klassiek, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp, krijg je iedere werkdag een ontspanningsmoment met rustgevende klassieke muziek. 

Kalm met Händel (7 min.)

Deel dit artikel