NPO Radio 4 komt bij je op bezoek! Vanaf vrijdag 27 september 2019 rijdt de NPO Radio 4 Hart & Ziel Bus een week lang dwars door Nederland, op zoek naar de leukste, grappigste en ontroerendste verhalen over de allermooiste klassieke muziek. Chauffeur Sander Zwiep neemt elke dag een andere NPO Radio 4-presentator mee in zijn Volkswagenbusje en samen gaan ze op bezoek bij onder meer scholen, verzorgingshuizen, koorrepetities en de lokale fanfare. Tegelijkertijd worden er stemmen verzameld voor de Hart & Ziel Lijst, de jaarlijkse toplijst met de 300 mooiste klassieke muziekstukken, gekozen door de luisteraars van NPO Radio 4.

Van Groningen, Heerenveen en Zutphen tot Vaals, Kerkrade en Maastricht - de Hart & Ziel Bus rijdt dwars door Nederland en doet alle provincies aan. Naast openbare locaties zoals winkelcentra, kerken en scholen, gaan de presentatoren ook langs bij klassieke liefhebbers thuis of op het werk. De aftrap van de busreis is vrijdag 27 september: presentator Ab Nieuwdorp gaat die ochtend met Sander mee naar Den Haag, waar Minister Ingrid van Engelshoven de eerste stem voor de Hart & Ziel Lijst zal uitbrengen. De tour gaat die dag verder door Zuid-Holland en gaat langs o.a. Krimpen aan de IJssel, Rotterdam, Gouda en Hilversum.

Tour langs de Nederlandse provincies

Na de aftrap op vrijdag door Ab en Sander, stapt op zaterdag 28 september Beitske de Jong in de bus voor een tour naar Zeeland. Zondag 29 september gaat Jet Berkhout naar onder meer Amelisweerd en Utrecht voor een bezoek aan Midden-Nederland en maandag 30 september neemt Sander presentator Christiaan Kuyvenhoven mee naar Noord-Holland. Een dag erna gaan Sander en Margriet Vroomans naar Noord-Nederland, waar ze langs Veenhuizen, Groningen en Heerenveen rijden, en woensdag 2 oktober schuift Lex Bohlmeijer aan voor de Gelderse en Brabantse dag. Carine Lacor gaat mee naar Noord-Brabant en de week wordt vrijdag 4 oktober afgesloten door Sander en Hans Haffmans in Limburg.

De route van de Hart & Ziel Bus
De route van de Hart & Ziel Bus
De route van de Hart & Ziel Bus

Wat zijn de 300 mooiste klassieke werken?

Vrijdag 27 september opent Minister van Engelshoven de Hart & Ziel Stembus. Stemmen op je favoriet kan t/m vrijdag 4 oktober via www.nporadio4.nl/hartenziel. Welke klassieke muziek raakt jou het meeste? Aan welke werken kleven mooie herinneringen? En van welke componist krijg je maar geen genoeg van? In de week van 14 oktober zijn de 300 mooiste muziekwerken te horen op NPO Radio 4 tijdens de Hart & Ziel Week. De lijst wordt vrijdag 18 oktober afgesloten met het Hart & Ziel Festival én het Hart & Ziel Concert in TivoliVredenburg.

Deel dit artikel