Het is zomer, tijd voor Summertime! Speel jij viool, trompet of zing je graag, en wil je dit zonnige werk van Gershwin leren spelen? NPO Radio 4 biedt je alles wat je nodig hebt: van de bladmuziek tot een unieke meespeelopname. 

Speel mee met klassiek

NPO Radio 4 zet met het nieuwe concept ‘Speel Mee’ amateurmusici in de spotlights. Wist je dat maar liefst zestien procent van de Nederlandse bevolking een instrument speelt? Ongeveer 500.000 instrumentalisten beoefenen een blaasinstrument, 300.000 mensen gebruiken hun stem als instrument en 200.000 beoefenaars kozen voor een snaarinstrument. Hoogste tijd om deze gepassioneerde musici een platform te bieden.

Op het ‘Speel Mee’-platform van NPO Radio 4 vind je alle benodigdheden om 'Summertime' zo goed mogelijk in te studeren. Hans Verheij, trompettist bij het Radio Filharmonisch Orkest, vertelt onder meer over de beste ademhalingstechnieken tijdens het blazen, hoe je ‘Summertime’ transponeert voor trompet èn wat een embouchure is.

Violiste Nadia Wijzenbeek leert je alles over vibrato, intonatie en melodielijnen. Daarnaast geeft sopraan Francis van Broekhuizen tips om je stem op te warmen en kan je ter inspiratie prachtige uitvoeringen van 'Summertime' bekijken. In de unieke meespeelopname loopt er in beeld een notenbalk mee, zodat je alle tips meteen in de praktijk kunt brengen.

Gershwins ‘Summertime’

Het upbeat werk ‘Summertime’ is een aria uit Gershwins opera ‘Porgy and Bess’ en bevindt zich op de snijvlakken van klassiek, jazz, blues en pop. De tekst werd geschreven door DuBose Heyward, die ook de roman ‘Porgy’ schreef, waar de opera op werd gebaseerd. ‘Summertime’ is het eerste lied dat in de opera te horen is en wordt gezongen als slaapliedje voor Clara’s baby. De melodie wordt later nog enkele keren herhaald.

Wat 'Summertime' zo bijzonder maakt, is de variëteit aan instrumenten. Elk denkbaar instrument komt terug in het stuk: van een tuinslang en koeienhoorn tot de theremin en carillon. Er zijn dan ook tientallen versies en opnames van het stuk - er is zelfs een housemix van.

Deel dit artikel