De Grote Zaal van muziekcentrum TivoliVredenburg in Utrecht bestaat in 2019 precies 40 jaar. Hiermee vieren ook de omroepseries, waaronder Het AVROTROS Vrijdagconcert, hun 40e verjaardag. Om dit te vieren stelde musicoloog en auteur Clemens Romijn een uniek boek over de geschiedenis van de Utrechtse omroepconcerten samen: 'Leve(n) de Muziek!'.

In het boek wordt de bijzondere band tussen de omroepensembles en Muziekcentrum Vredenburg (geopend in 1979) beschreven. Door middel van interviews met (oud)programmeurs en verhalen over de orkesten, het koor en de verschillende omroepconcerten, duik je in 40 jaar rijke muziekgeschiedenis.

Leve(n) de Muziek!
Leve(n) de Muziek!
Leve(n) de Muziek!

Eredirigent Edo de Waart

Het boek 'Leve(n)de Muziek! 40 jaar omroepconcerten in Vredenburg 1979-2019' wordt vrijdag 8 februari 2019 door directeur van Stichting Omroep Muziek Roland Kieft uitgereikt aan Edo de Waart, voormalig chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest en huidig eredirigent. Edo de Waart was de allereerste dirigent die na de opening van Vredenburg in 1979 op de bok van de Grote Zaal stond. Hij is nog steeds actief als dirigent en het is dan ook erg bijzonder dat hij precies 40 jaar na dat eerste concert weer op de bok staat, dit keer tijdens het grote jubileumconcert.

Benieuwd naar het jubileumboek? Het is te verkrijgen tijdens Het AVROTROS Vrijdagconcert van 8 februari 2019 en naderhand op de website van het Muziekcentrum van de Omroep.

Een wereldpremière en groot feest

In het feestelijke AVROTROS Vrijdagconcert op vrijdag 8 februari, dat plaatsvindt na de uitreiking van het boek, klinken drie prachtige werken: 'Sinfonia' van Keuris, de 'Mis in f' van Bruckner en een wereldpremière van een nieuw werk van Jeths, 'Du bist älter, du bist neuer'. Op het podium staan het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor, onder leiding van Edo de Waart. Het concert wordt rechtstreeks uitgezonden op NPO Radio 4 en is live te zien op de site van NPO Radio 4. Het concert is naderhand te bekijken op het YouTube-kanaal AVROTROS Klassiek.
 

Deel dit artikel