Op dinsdag 11 juni 2019 ligt er een bijzonder item op de tafel van veilinghuis Sotheby's in Londen: een authentieke lok uit de weelderige haardos van Ludwig van Beethoven. De Duitse componist heeft de pluk vermoedelijk rond het jaar 1826 zelf afgeknipt. De geschatte opbrengst van de relikwie is tussen de 15.000 en 20.000 pond.

clock update 12 jun 2019, 9:02
Bieding gesloten

De veiling van de lok haar sloot op dinsdag 11 juni 2019. De geschatte waarde was 12.000 tot 15.000 Engelse pond, maar het eindbod lag een heel stuk hoger: het object is uiteindelijk voor 35.000 pond verkocht. Dat is omgerekend een kleine €40.000,-.

Er schuilt een bijzonder verhaal achter de lok haar, beschreven in de biografie van Beethovens vriend en tevens collega-componist Anton Halm. Halm was in 1826 druk bezig met de pianobewerking van Beethovens 'Große Fuge opus 133' en zocht een leuk cadeau voor zijn vrouw. Het was in die tijd niet ongebruikelijk om persoonlijke items van andere, bijzondere personen te geven, dus hij besloot zijn vrouw een pluk haar van Beethoven cadeau te doen.

Beethoven of een geit?

Toen het pakje bij hem thuis werd bezorgd, bleek hij aardig misleid. In de envelop zat wel degelijk een pluk haar, maar bij nader onderzoek bleek dat een pluk van een geit te zijn. Of het nou kwade opzet was, of een misplaatste grap van Beethovens personeel: Halm was woedend, en ging persoonlijk verhaal halen bij de componist. Die schrok van de confrontatie en besloot het ter plekke op te lossen door een pluk van zijn haar af te knippen en het op een velletje papier te plakken. Zo geschiedde, en deze pluk haar wordt nu in Londen geveild. In 1994 ging er ook al eens een lok van Beethoven onder de hamer.

De bewuste lok haar van Beethoven
Bron: Reuters
De bewuste lok haar van Beethoven
De bewuste lok haar van Beethoven

Mysteries rondom Beethovens dood

Deze beider plukken haar bevatten een hoog loodgehalte, iets wat te maken heeft met de gezondheid van de componist. Hoe kwam het dat Beethoven zoveel lood in zijn lichaam had? Wijst het op een fatale ziekte, of gaat er meer achter verscholen? Zoals een mogelijke vergiftiging? Deze vraag staat centraal in de AVROTROS en NPO Radio 4-podcast Klassieke Mysteries, waarin presentator Ab Nieuwdorp en redacteur Rebecca van der Weijde in het leven en de mysterieuze dood van Beethoven duiken.

Samen reizen ze af naar Heiligenstadt in Wenen, waar ze in het Beethoven Haus nog een derde pluk van Beethoven zien hangen en zich afvragen wat die vreemde symptomen op zijn ziekbed betekenden. De componist blijkt, na enig onderzoek, in elk geval genoeg vijanden te hebben...

Deel dit artikel