Kan muziek ons tot betere mensen maken? Dat is een belangrijke vraag voor Alicja Gescinska (1981), die ook centraal staat in haar boek Thuis in muziek. Een oefening in menselijkheid (2018). Klassieke muziek verschaft de Pools-Belgische filosoof grond onder haar voeten. Op 26 februari 2022 deelde en presenteerde ze in 'Een goedemorgen met...' de stukken die een belangrijke plaats innemen in haar leven. Een prachtige aflevering, met al even prachtige en troostrijke inzichten over muziek, schoonheid en verbinding. 

Luister 'Een goedemorgen met... Alicja Gescinska' terug
blockquote
Ik kom altijd een beetje thuis in de muziek van Chopin. Er zit zeer veel Polen in Chopins muziek"
Alicja Gescinska

Alicja Gescinska

Alicja Gescinska wordt in 1981 geboren in de Poolse hoofdstad Warschau. Het land is in die jaren het decor van een strijd tussen een groeiende democratische volksbeweging en het dictatoriale communistische regime.  
Gescinska’s vader is ingenieur, haar moeder redacteur bij een uitgever. Op haar zevende ontvlucht het gezin de Poolse dictatuur. Ze belanden in België. Na de middelbare school in Lede, gaat Gescinska studeren aan de Universiteit van Gent. Ze begint met journalistiek, maar ze schakelt al snel over naar moraalwetenschappen.  
Haar eerste boek De verovering van de vrijheid uit 2011 is een mengsel van filosofie en autobiografie, een pleidooi voor een liefdevol en betrokken bestaan. Dat zal ook de rode draad worden in haar andere boeken. Ze schrijft de roman Een soort van liefde, gedichten en essays. Eén van haar boeken die ongetwijfeld ter sprake zal komen, is Thuis in Muziek, waarin ze zich afvraagt of muziek ons tot betere mensen kan maken.

blockquote
Echte schoonheid laat zich waarderen voorbij alle persoonlijke achtergronden en verschillen.
Alicja Gescinska

Een goedemorgen met...

In het NPO Radio 4-programma ‘Een goedemorgen met…’ mogen Nederlandse prominenten hun eigen, ideale klassieke radioshow samenstellen. Een goedemorgen met... klinkt iedere zaterdag tussen 10:00 en 12:00 uur bij AVROTROS op NPO Radio 4.

Deel dit artikel