Op vrijdag 16 augustus 2019 werd bekendgemaakt dat prinses Christina op 72-jarige leeftijd is overleden. In verband met haar overlijden werd op NPO Radio 4 de uitzending 'Een Goedemorgen Met... Prinses Christina' uit 2007 herhaald. In deze aflevering stelde prinses Christina, een groot liefhebber van klassieke muziek, haar eigen muziekprogramma samen.

Prinses Christina werd in 1947 geboren op Paleis Soestdijk in Baarn, als dochter van Koningin Juliana en prins Bernhard. Vanaf jongs af aan was ze zeer geïnteresseerd in muziek. Na de middelbare school ging ze pedagogiek studeren in Groningen, maar de muziekwereld lonkte: ze stopte met haar opleiding en vertrok naar Montreal in Canada, waar ze aan het conservatorium ging studeren. Met een masterdiploma in muziekpedagogiek op zak vertrok ze naar New York, waar ze een tijdje heeft gewerkt. Eenmaal terug in Nederland besloot ze zich verder op muziek en muziekeducatie te storten. Ze verbond zich als erevoorzitter aan het Edith Stein Concours, dat vanaf 1990 werd doorgezet als het Prinses Christina Concours. Ook nam ze twee cd’s op, een kerstalbum en een album waar ze samen met Rob de Nijs een nummer zong, en volgde ze een opleiding tot dans- en muziektherapeut. 

Mozart, Rossini en Caccini

In het NPO Radio 4-programma ‘Een Goedemorgen Met…’ mogen Nederlandse prominenten hun eigen, ideale klassieke radioshow samenstellen. Op zaterdag 17 november 2007 zat prinses Christina achter de microfoon. In het programma waren enkele van haar favoriete werken te horen, waaronder de ‘Sonate voor viool en piano’ van Mozart, ‘Una voce poco fa’ uit ‘Il barbiere di Siviglia’ van Rossini en ‘Ave Maria’ van Caccini.

Luister 'Een Goedemorgen Met... prinses Christina' terug

Deel dit artikel