In 2020 was het feestelijke en traditionele Nieuwjaarsconcert door de Wiener Philharmoniker voor het eerst ook live op NPO Radio 4 te horen. Ab Nieuwdorp presenteerde de bijzondere ochtend.

Luister het Nieuwjaarsconcert 2020 terug.

Geen nieuwjaarsdag zonder het Nieuwjaarsconcert in de Musikverein in Wenen! Traditiegetrouw wordt in de prachtige concertzaal het nieuwe jaar ingeluid met een feestelijk concert vol muziek van Strauß. De Wiener Philharmoniker stond in 2020 onder leiding van Andris Nelsons. Naast de live uitzending op televisie - voor het eerst gepresenteerd door Margriet Vroomans - was het concert ook live op NPO Radio 4 te horen.

Vrolijke walsen en de Radetzky-Mars

De live uitzending vanuit Wenen startte om 11.15 uur. Al vanaf 9.00 uur maakte Ab Nieuwdorp de luisteraars van de klassieke zender warm met vrolijke walsen en uitvoeringen van voorgaande jaren. Tijdens het Nieuwjaarsconcert kondigde Ab de werken aan. Het traditionele laatste werk, de Radetzky-Mars, klonk om 13.45 uur.

blockquote
Elk jaar kijken er 50 miljoen mensen vanuit 90 verschillende landen live mee.
Neujahrskonzert der Wiener Philharmoniker

Strauß, Strauß Jr. en Strauß Sr.

Het concert dient als nieuwjaarsgroet voor alle klassieke liefhebbers over de hele wereld. De eerste editie werd uitgevoerd in 1939 en sinds 1984 is het concert live te zien bij de NOS. Elk jaar kijken er gemiddeld 50 miljoen mensen vanuit 90 verschillende landen live mee. Eerdere concerten stonden onder leiding van Willi Boskovsky (maar liefst 25 jaar), Daniel Barenboim, Mariss Jansons en Riccardo Mutti. In 2020 staan er natuurlijk ook weer veel walsen, marsen en polka's op het programma: zo klinkt Strauß Jrs 'Bulmenfest-Polka', Josef Straußs 'Lichtenstein-Marsch', Eduard Straußs 'Eisblume' en is de uitsmijter Strauß Srs 'Radetzy-Mars'. 

Deel dit artikel