Vrijdag 13 september 2019 dirigeerde Elim Chan de spetterende opening van het nieuwe concertseizoen van het Koninklijk Concertgebouworkest. Het orkest en violiste Simone Lamsma speelden betoverende muziek van Tsjaikovski. Luister het concert hier terug!

De Chinese dirigente Elim Chan viel in voor de Oostenrijkse Franz Welser-Möst, die zich vanwege een schouderblessure moest terugtrekken. Chan is chef-dirigent van het Antwerp Symphony Orchestra en vaste gastdirigent van het Royal Scottish National Orchestra. Ze debuteerde in april 2018 bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Ook was er een andere violiste dan gepland - op het programma stond Janine Jansen, maar door ziekte kon ze niet in het vliegtuig stappen. Violiste Simone Lamsma nam de solorol van Jansen over.

Sprookjesachtig Tsjaikovski

Op het programma van de RCO Opening Night stonden drie fantastische werken van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski: het 'Vioolconcert in D, op. 35', de 'Fantasie-ouverture' uit 'Romeo en Julia' en de suite 'Het Zwanenmeer, op. 20a'. De avond werd op NPO Radio 4 gepresenteerd door Mark Brouwers.

Luister de RCO Opening Night terug.

Paulien Cornelisse over het concert

Schrijfster en columniste Paulien Cornelisse schreef op dinsdag 17 september in De Volkskrant over haar ervaring met het concert. "Op de radio was een live-uitzending van Simone Lamsma die het vioolconcert van Tsjaikovski speelde met het Concertgebouworkest. Dat vioolconcert lijkt op een zorgvuldig geschilderd landschap waar iemand inderdaad heel erg zijn best op heeft gedaan. Maar nu ik het Lamsma hoorde spelen, kon ik niet anders dan het prachtig vinden."

blockquote
Ik kon het niet anders dan prachtig vinden.
Paulien Cornelisse over het concert

Deel dit artikel