In de auto terwijl je in de file naar huis staat, op de fiets naar het kinderdagverblijf, tijdens het koken of lekker thuis op de bank - een podcast beluisteren kan altijd en overal. Je hebt alleen een telefoon, tablet of laptop nodig en een goede koptelefoon. En wat is nou fijner om te luisteren dan klassieke muziek? In deze selectie klassieke muziek-podcasts zet de redactie van AVROTROS Klassiek de acht leukste en meest verrassende podcasts op een rij. 

1. Het muzikale hoorspel 'Tegenspel'

Het hoorspel 'Tegenspel' duikt in het leven van twee grote, Franse theaterhelden: Molière en Jean-Baptiste Lully. Het historische coming-of-age-verhaal draait om de jonge Michel Boyron, die dolgraag acteur wil worden in het hofgezelschap van Molière. Zijn droom komt uit, maar hij blijft maar met moeite overeind staan in de wereld van afgunst, censuur en schone schijn. Het hoorspel is gebaseerd op de roman 'Baron' van Theun de Vries en kwam tot stand in samenwerking met ensemble Holland Baroque. Het hoorspel werd in 2018 uitgezonden in het kunst- en cultuurprogramma Opium op NPO Radio 4.

Beluister de podcast 'Tegenspel'

2. 'Sticky Notes: The Classical Music Podcast' van violist en dirigent Joshua Weilerstein

De Amerikaanse violist en dirigent Joshua Weilerstein gelooft dat klassieke muziek voor iedereen is en wil dat bewijzen met zijn podcast ‘Sticky Notes: The Classical Music Podcast’. In deze serie, die inmiddels al uit 98 afleveringen bestaat, praat Joshua over alles wat met klassiek te maken heeft. Van interviews met klassieke artiesten tot verfrissende inzichten in grote meesterwerken en van repertoireverkenning tot geschiedenislessen - deze interessante podcast houdt je wekelijks op de hoogte. Let op: de podcast is in het Engels.

Beluister de podcast 'Sticky Notes: The Classical Music Podcast'

3. 'Beethoven is meer dan een hond' - Een spoedcursus klassieke muziek

In de vijfdelige podcast 'Beethoven is meer dan een hond' vertellen Jet - een klassieke insider - en Fieke - een klassieke outsider - je alles wat je moet weten over klassieke muziek. Jet praat je bij over de grootste componisten, maar schijnt ook nieuw licht op hits, vooroordelen en ongeschreven gedragsregels. De gortdroge feiten worden aangevuld met smeuïge verhalen en de afleveringen zitten vol vaart en humor. Beluister de afleveringen, duik in de spoedcursus en maak indruk met je klassiek kennis tijdens een etentje met de nieuwe schoonouders!

Beluister de podcast 'Beethoven is meer dan een hond'

4. Ren je kwiek op klassiek met 'Fit op 4'

Heb je altijd al willen beginnen met hardlopen, maar komt het er maar niet van? Of loop je al jaren rond, maar kan je geen interessante muziek vinden? NPO Radio 4 helpt! Met het Fit op 4-trainingsschema van het radioprogramma De Klassieken ga je samen met running coach Ab Nieuwdorp aan de slag. Het doel? Over negen weken 30 minuten non-stop hardlopen, en dat op de allermooiste en meest verrassende klassieke muziek. Ab geeft je tijdens het trainen niet alleen loopinstructies, maar voorziet je ook van leuke feitjes en weetjes over de muziek die je hoort.

Beluister de podcast 'Fit op 4'

5. Muzikale portretten van prominente Nederlanders in 'Een Goedemorgen Met...'

Elke zaterdagochtend laat een prominente Nederlander - van klassieke musicus tot chefkok - twee uur lang zijn of haar favoriete klassieke muziek horen. De werken worden aangevuld met persoonlijke anekdotes en verhalen. De uitzending wordt de maandag erop aangeboden als podcast.

Beluister de podcast 'Een Goedemorgen Met'

6. Een duik in het leven van componisten in ‘The Great Composers Podcast’

De klassieke muziekwereld zit vol kleurrijke persoonlijkheden. Drama, politieke intriges, falende romances en alles ertussenin - die klassieke componisten konden er wat van. In de podcast ‘The Great Composers Podcast’ ontdek je alle ins en outs van de levens van onder meer Bach, Schumann en Beethoven. De podcast wordt gemaakt en gepresenteerd door violist, docent en onderzoeker Kevin Nordstrom. Let op: de podcast is in het Engels.

Beluister de podcast 'The Great Composers Podcast'

7. Klassieke concertseries van AVROTROS als podcast

Elke vrijdagavond en zondagochtend klinken er op NPO Radio 4 prachtige klassieke concerten, live vanuit TivoliVredenburg en Het Concertgebouw Amsterdam. In Het AVROTROS Vrijdagconcert en Het Zondagochtend Concert hoor je de mooiste muziek door de allerbeste orkesten en musici, waaronder Het Koninklijk Concertgebouworkest en het Radio Filharmonisch Orkest. De concerten worden de maandag na de uitzending aangeboden als podcast.

Beluister de podcast 'AVROTROS Vrijdagconcert'
Beluister de podcast 'Het Zondagochtend Concert'

8. Hoorspel 'Geen Noot is Onschuldig'

Het hoorspel 'Geen Noot is Onschuldig' draait om Frieda Belinfante, verzetsheld en één van de de eerste vrouwelijke dirigenten van Nederland. De 16-delige serie, gebaseerd op het boek 'Een schitterend vergeten leven' van Toni Boumans, werd speciaal voor het NPO Radio 4-programma Opium gemaakt door regisseur Peter te Nuyl. Frieda wordt vertolkt door Jacqueline Blom en Krijn ter Braak speelt de rol van de cello, de alwetende verteller. Het verhaal is een mooie en bewegelijke balans tussen feit en fictie en wordt aangestuurd door de prachtige muziek, ingespeeld door het Sweelinck Orkest o.l.v. Konradin Herzog.

Beluister het hoorspel 'Geen Noot is Onschuldig'
 

Deel dit artikel