Een podcast beluisteren kan overal. Je hebt alleen een telefoon, tablet of laptop nodig en een goede koptelefoon. En wat is nou fijner om te luisteren dan klassieke muziek? Daar is AVROTROS Klassiek het helemaal mee eens. In deze selectie zetten we de leukste en meest verrassende klassieke podcasts van AVROTROS op een rij. 

1. 'Beethoven is meer dan een hond' - Een spoedcursus klassieke muziek

In de vijfdelige podcast 'Beethoven is meer dan een hond' vertellen Jet - een klassieke insider - en Fieke - een klassieke outsider - je alles wat je moet weten over klassieke muziek. Jet praat je bij over de grootste componisten, maar schijnt ook nieuw licht op hits, vooroordelen en ongeschreven gedragsregels.

De gortdroge feiten worden aangevuld met smeuïge verhalen en de afleveringen zitten vol vaart en humor. Beluister de afleveringen, duik in de spoedcursus en maak indruk met je klassiek kennis tijdens een etentje met de nieuwe schoonouders!


2. Spannende true crime-verhalen in 'Klassieke Mysteries'

Schreef Wolfgang Amadeus Mozart op zijn sterfbed zijn eigen Requiem? Wat gebeurde er met het hoofd van Haydn na zijn dood? En werd de grote Ludwig van Beethoven vergiftigd? In de podcastreeks 'Klassieke Mysteries' gaan true crime-liefhebber Rebecca van der Weijde en NPO Radio 4-presentator Ab Nieuwdorp op zoek naar de antwoorden op deze vragen.

Mysterieuze en vreemde verhalen worden onderzocht en de componisten leidden ze langs begraafplaatsen, geboortehuizen en imposante concertzalen.

In onder meer Wenen, Warschau, Parijs en Genua volgen Ab en Rebecca de voetsporen van Mozart, Beethoven, Haydn, Chopin, Liszt en Paganini. In Nederland gaan ze in gesprek met experts die ze meer kunnen vertellen over boeiende onderwerpen als frenologie, de angst om levend begraven te worden, Vrijmetselarij en loodvergiftiging.

De fantastische muziek van de componisten dient als toepasselijke soundtrack bij de spannende verhalen. 

3. Jet Berkhout op zoek naar componist Ennio Morricone

Wie kent niet de onheilspellende mondharmonicaklanken uit 'Once Upon A Time In The West'? De soundtrack van deze western is geschreven door de wereldberoemde componist Ennio Morricone. In de zesdelige podcast 'Alle wegen leiden naar Morricone' neemt NPO Radio 4-presentator Jet Berkhout je mee in haar zoektocht naar deze levende legende, die elk jaar hoog in de NPO Radio 4 Filmmuziek Top 40 staat. 

Jet zoekt in de podcast hardcore fans op, musici die onder Morricone speelden, collega-filmcomponisten, critici en Morricone’s zoon. En tussen de bedrijven door leert ze verwoed Italiaans, om uiteindelijk de Maestro zelf - die louter Italiaans praat - te kunnen ondervragen. Want dát is haar missie.

4. Ren je kwiek op klassiek met de hardlooppodcast 'Fit op 4'

Heb je altijd al willen beginnen met hardlopen, maar komt het er maar niet van? Of loop je al jaren rond, maar kan je geen interessante renmuziek vinden? NPO Radio 4 helpt je uit de brand! Met het Fit op 4-trainingsschema van het radioprogramma De Klassieken ga je samen met running coach Ab Nieuwdorp aan de slag.

De podcast is er voor iedereen: van beginnende renners die de eerste stap willen zetten (leer in negen weken 30 minuten non-stop rennen), tot gevorderde lopers die de extra mile willen gaan (leer in tien weken 60 minuten non-stop rennen). En dat op de allermooiste en meest verrassende klassieke muziek! 

Ab geeft je tijdens het trainen niet alleen loopinstructies, maar voorziet je ook van leuke feitjes en weetjes over de muziek die je hoort.


5. Muzikale portretten van prominente Nederlanders in 'Een Goedemorgen Met...'

Elke zaterdagochtend laat een prominente Nederlander - van klassieke musicus tot chefkok en politicus - twee uur lang zijn of haar favoriete klassieke muziek horen. De werken worden aangevuld met persoonlijke anekdotes en verhalen. De uitzending wordt de maandag erop aangeboden als podcast.

Beluister de podcast 'Een Goedemorgen Met'

6. Hoorspel 'Geen Noot is Onschuldig'

Het hoorspel 'Geen Noot is Onschuldig' draait om Frieda Belinfante, verzetsheld en één van de de eerste vrouwelijke dirigenten van Nederland. De 16-delige serie, gebaseerd op het boek 'Een schitterend vergeten leven' van Toni Boumans, werd speciaal voor het NPO Radio 4-programma Opium gemaakt door regisseur Peter te Nuyl.

Frieda wordt vertolkt door Jacqueline Blom en Krijn ter Braak speelt de rol van de cello, de alwetende verteller. Het verhaal is een mooie en bewegelijke balans tussen feit en fictie en wordt aangestuurd door de prachtige muziek, ingespeeld door het Sweelinck Orkest o.l.v. Konradin Herzog.


7. Klassieke concertseries van AVROTROS als podcast

Elke vrijdagavond en zondagochtend klinken er op NPO Radio 4 prachtige klassieke concerten, live vanuit TivoliVredenburg en Het Concertgebouw Amsterdam. In Het AVROTROS Vrijdagconcert en Het Zondagochtend Concert hoor je de mooiste muziek door de allerbeste orkesten en musici, waaronder Het Koninklijk Concertgebouworkest en het Radio Filharmonisch Orkest. De concerten worden de maandag na de uitzending aangeboden als podcast.

Beluister de podcast 'AVROTROS Vrijdagconcert'
Beluister de podcast 'Het Zondagochtend Concert'

Deel dit artikel