In de auto op weg naar werk, op de fiets naar het kinderdagverblijf, aan het zwembad op vakantie of lekker thuis op de bank - een podcast beluisteren kan altijd en overal. Je hebt alleen een telefoon, tablet of laptop nodig en een goede koptelefoon. En wat is nou fijner om te luisteren dan klassieke muziek? In deze selectie zetten we de leukste en meest verrassende klassieke podcasts van AVROTROS op een rij. 

1. 'Beethoven is meer dan een hond' - Een spoedcursus klassieke muziek

In de vijfdelige podcast 'Beethoven is meer dan een hond' vertellen Jet - een klassieke insider - en Fieke - een klassieke outsider - je alles wat je moet weten over klassieke muziek. Jet praat je bij over de grootste componisten, maar schijnt ook nieuw licht op hits, vooroordelen en ongeschreven gedragsregels. De gortdroge feiten worden aangevuld met smeuïge verhalen en de afleveringen zitten vol vaart en humor. Beluister de afleveringen, duik in de spoedcursus en maak indruk met je klassiek kennis tijdens een etentje met de nieuwe schoonouders!


2. Spannende true crime-verhalen in 'Klassieke Mysteries'

Schreef Wolfgang Amadeus Mozart op zijn sterfbed zijn eigen Requiem? Wat gebeurde er met het hoofd van Haydn na zijn dood? En werd de grote Ludwig van Beethoven vergiftigd? In de driedelige podcastreeks 'Klassieke Mysteries' gaan true crime-liefhebber Rebecca van der Weijde en NPO Radio 4-presentator Ab Nieuwdorp op zoek naar de antwoorden op deze vragen. Ze reizen af naar Wenen, waar ze de laatste voetsporen van de drie componisten volgen, en gaan in Nederland in gesprek met experts die ze meer kunnen vertellen over boeiende onderwerpen als frenologie, dodenmissen, Vrijmetselarij en loodvergiftiging. De fantastische muziek van Mozart, Haydn en Beethoven dient als toepasselijke soundtrack bij de spannende verhalen. 

3. Het muzikale hoorspel 'Tegenspel'

Het hoorspel 'Tegenspel' duikt in het leven van twee grote, Franse theaterhelden: Molière en Jean-Baptiste Lully. Het historische coming-of-age-verhaal draait om de jonge Michel Boyron, die dolgraag acteur wil worden in het hofgezelschap van Molière. Zijn droom komt uit, maar hij blijft maar met moeite overeind staan in de wereld van afgunst, censuur en schone schijn. Het hoorspel is gebaseerd op de roman 'Baron' van Theun de Vries en kwam tot stand in samenwerking met ensemble Holland Baroque. 

4. Ren je kwiek op klassiek met 'Fit op 4'

Heb je altijd al willen beginnen met hardlopen, maar komt het er maar niet van? Of loop je al jaren rond, maar kan je geen interessante renmuziek vinden? NPO Radio 4 helpt je uit de brand! Met het Fit op 4-trainingsschema van het radioprogramma De Klassieken ga je samen met running coach Ab Nieuwdorp aan de slag. Het doel? Over negen weken 30 minuten non-stop hardlopen, en dat op de allermooiste en meest verrassende klassieke muziek. Ab geeft je tijdens het trainen niet alleen loopinstructies, maar voorziet je ook van leuke feitjes en weetjes over de muziek die je hoort.


5. Muzikale portretten van prominente Nederlanders in 'Een Goedemorgen Met...'

Elke zaterdagochtend laat een prominente Nederlander - van klassieke musicus tot chefkok en politicus - twee uur lang zijn of haar favoriete klassieke muziek horen. De werken worden aangevuld met persoonlijke anekdotes en verhalen. De uitzending wordt de maandag erop aangeboden als podcast.

Beluister de podcast 'Een Goedemorgen Met'

6. Hoorspel 'Geen Noot is Onschuldig'

Het hoorspel 'Geen Noot is Onschuldig' draait om Frieda Belinfante, verzetsheld en één van de de eerste vrouwelijke dirigenten van Nederland. De 16-delige serie, gebaseerd op het boek 'Een schitterend vergeten leven' van Toni Boumans, werd speciaal voor het NPO Radio 4-programma Opium gemaakt door regisseur Peter te Nuyl. Frieda wordt vertolkt door Jacqueline Blom en Krijn ter Braak speelt de rol van de cello, de alwetende verteller. Het verhaal is een mooie en bewegelijke balans tussen feit en fictie en wordt aangestuurd door de prachtige muziek, ingespeeld door het Sweelinck Orkest o.l.v. Konradin Herzog.


7. Duik in de orgels van de Notre-Dame

Op 15 april 2019 woedde er een catastrofale brand in de Parijse kathedraal de Notre-Dame. Het wereldberoemde orgel van de kerk bleef ongedeerd, op wat waterschade na. De situatie was voor orgelliefhebber en NPO Radio 4-presentator Sander Zwiep een goede aanleiding om meer over het orgel te weten te komen. Daarom maakte hij de allereerste orgelcast: een podcast over orgels, vol interessante weetjes, geschiedenisverhalen en anekdotes van organisten en orgelkenners. In een kwartier praat Sander je helemaal bij.

8. Klassieke concertseries van AVROTROS als podcast

Elke vrijdagavond en zondagochtend klinken er op NPO Radio 4 prachtige klassieke concerten, live vanuit TivoliVredenburg en Het Concertgebouw Amsterdam. In Het AVROTROS Vrijdagconcert en Het Zondagochtend Concert hoor je de mooiste muziek door de allerbeste orkesten en musici, waaronder Het Koninklijk Concertgebouworkest en het Radio Filharmonisch Orkest. De concerten worden de maandag na de uitzending aangeboden als podcast.

Beluister de podcast 'AVROTROS Vrijdagconcert'
Beluister de podcast 'Het Zondagochtend Concert'

Deel dit artikel