De 27-jarige violist Niek Baar is de eerste deelnemer aan het AVROTROS Klassiek presenteert!-talentprogramma. Wie is Niek en wat gebeurt er precies tijdens dit bijzondere traject? Maak kennis met het toptalent en neem een kijkje bij zijn cd-opname, fotoshoot en live optredens.

Foto Niek Baar: No Candy

Meer over Niek Baar

In januari 2018 won Niek het prestigieuze Nationaal Vioolconcours ‘Oskar Back’, maar het talent zat er al veel vroeger in. Nadat hij in de Efteling de 'Danse Macabre' van Saint-Saëns hoorde, was hij gefascineerd door de viool en begon hij op achtjarige leeftijd met vioolspelen. Vijf jaar later werd hij toegelaten tot de jong talent-afdeling van het Koninklijk Conservatorium Den Haag, waar hij in 2012 cum laude afstudeerde bij Philippe Graffin en Peter Brunt. Hij vervolgde zijn opleiding in Berlijn op de Hochschule für Musik "Hanns Eisler", waar hij in 2016 met de hoogst mogelijke score zijn Masterdiploma behaalde. 

Doorgaans speelt Niek op een bijzondere viool uit Cremona, de Italiaanse hoofdstad van de vioolmakers: een Carlo Bergonzi uit 1729. Maar omdat deze viool in revisie was ten tijde van Nieks cd-opname, speelde hij op een vroege Stradivarius-viool uit 1667, die hem ter beschikking werd gesteld door de Beare’s International Violin Society.

Niek wordt begeleid door de Amerikaanse pianist Ben Kim. Zij leerden elkaar kennen in Berlijn, waar ze allebei wonen.


CD-opname

Eind mei 2018 vond er een bijzondere studiosessie plaats: voor AVROTROS nam Niek samen met zijn vaste muzikale begeleider, de Amerikaanse pianist Ben Kim, zijn eerste cd op. De cd met werken van Bach, Mozart en Beethoven is inmiddels verschenen.

Niek Baar en het talenttraject

Van de bijzondere opnames in het Muziekcentrum van de Omroep tot de officiële fotoshoot: kijk mee achter de schermen van het unieke talenttraject AVROTROS Klassiek presenteert!

Niek live bij De Klassieken en Een Goedemorgen Met

Niek speelde maandag 8 oktober 2018 live in de studio van Opium het eerste deel van Beethovens 'Frühlingssonate'. Hij werd begeleid door pianist Ben Kim. Op 4 augustus presenteerde Niek het NPO Radio 4-programma Een Goedemorgen Met. In de uitzending liet hij twee uur lang zijn favoriete klassieke muziek horen.


Wil je ook klassiek talent ondersteunen?

Word lid van AVROTROS Klassiek

Deel dit artikel