De mannen van Frommermann zijn in het dagelijks leven serieuze, klassieke zangers. Tenor Jan-Willem Schaafsma heeft er net een tour opzitten als Laërte in 'Hamlet', bariton Jan Willem Baljet zong rond Pasen nog in een aantal passies en ook de andere vijf zie je regelmatig in klassieke producties. Frommermann is nét even iets anders.

In 2005 brachten de mannen als gelegenheidsensemble een muzikaal eerbetoon aan de Comedian Harmonists op het Grachtenfestival. Het bleek een daverend succes en Frommermann was geboren. Vele optredens en tournees, waaronder ’FrommerFranz’ en ‘FrommerKerst’, volgden. En they're still going strong. Hun nieuwste voorstelling 'Magazijn Hollandia' ging op 10 april 2018 in première en heeft een akelig actueel thema: bezuinigingen in de culturele sector.

Kwijnende bladmuziek
De laatste paar jaar wordt het voortbestaan van de Nederlandse cultuursector voortdurend bedreigd. 'Magazijn Hollandia' staat als mythisch archief symbool voor Nederlands' rijke verleden aan muziek en theater. In het magazijn van de Frommermannen hebben de bezuiningen hun tol geëist: er is geen geld meer en de muziek kwijnt weg. De archiefmedewerkers zijn vergeten en verlaten en zwerven rond in het uitgestorven gebouw, waar alles ligt wat ons land op muzikaal gebied heeft voortgebracht. 

blockquote
Van Sweelinck tot Shaffy, van Bannink tot Borsato, van Valerius tot vandaag.
 

Frommermann-gitarist Paul van Utrecht: "Instituten als de Muziekbibliotheek van de Omroep, Het Nederlands Muziek Instituut en het Nederlands Jazz Archief hebben ons en vele anderen in de loop der jaren voorzien van zeldzaam notenmateriaal en achtergrondinformatie. De ongenadig harde bezuinigingen van de laatste jaren lijken de instituten fataal te worden." De Frommermannen zijn het zat en zijn ervan overtuigd dat het tij gekeerd moet worden. Voor de voorstelling werd ook exclusieve muziek geschreven: Jan Rot hertaalde 'Irgendwo auf der Welt' van de Comedian Harmonists en David Dramm schreef speciaal voor de mannen een nieuw stuk op een tekst van Judith Herzberg.

Frommermann bestaat uit de zangers Jan-Willem Schaafsma, Erik Slik, Willem de Vries, Jan Willem Baljet en Martijn de Graaf Bierbrauwer, gitarist Paul van Utrecht en pianist David Bollen. 'Magazijn Hollandia' wordt geregisseerd door David Prins en loopt t/m zondag 6 mei 2018.

Deel dit artikel