Carine Lacor, Jet Berkhout, Ab Nieuwdorp en Tijl Beckand duiden vanuit Het Concertgebouw in Amsterdam met klassieke muziek de actualiteit van de afgelopen of de komende week.

Een politieke crisis, nieuwe maatregelen of een uitzonderlijke sportprestatie? Wat het nieuws ook is, daar past muziek bij. NPO Radio 4-presentatoren Carine Lacor, Jet Berkhout en Ab Nieuwdorp en tv-presentator Tijl Beckand duiden vanuit Het Concertgebouw in Amsterdam met klassieke muziek de actualiteit van de afgelopen of de komende week. Ze maken samen met solisten en gezelschappen inhoudelijk en muzikaal de verbinding tussen actualiteit en eeuwigheid, tussen het nu en het tijdloze.

In aflevering 6 is Yannick Hiwat te gast, met zijn eigen kwintet. Ze spelen in het thema van de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Yannick Hiwat is violist én componist. Hij richtte al tijdens zijn conservatoriumstudie zijn eigen ensembles op; werkte samen met artiesten als Snarky Puppy, Pete Rock en Renee Flemming, hij was twee jaar artist in Residence in de Doelen, speelde in het vermaarde Chineke! Orchestra, was het gezicht van het Concertgebouw maar trad ook op in zalen als The Royal Albert Hall en The Blue Note New York.

21 maart is door de VN ingesteld als Internationale Dag voor de Uitbanning van Rassendiscriminatie. En niet zo maar. Op die dag in 1960 doodde de politie tijdens protesten tegen het apartheidsregime van Zuid-Afrika 69 burgers in wat later bekend zou komen te staan als het Bloedbad van Sharpeville . Normaal gesproken klinkt bij 'Met klassiek de week door' klassieke muziek waarvan de inkt al een tijdje droog is, maar in deze aflevering klinkt een nieuw werk van Yannick zelf: 'I was stopping my music to listen' (Wake voor Elijah McClain).

'Met klassiek de week door' zie je elke zondag om 20:20 uur op NPO 2 Extra.

Deel dit artikel