Het verbaast nauwelijks dat Mozart (1756 - 1791), die van kinds af aan overliep van artistiek talent en creativiteit, naast prachtige muziek ook hartstochtelijke liefdesbrieven schreef. Uit zijn brieven, vaak geschreven in een mix van Duits en Italiaans, blijkt dat Mozart verzot was op zijn grote liefde Constanze Weber (1762-1842).

Brief van Mozart aan zijn vrouw

[Wenen, 1782]
Goede morgen, lief vrouwtje! Ik hoop dat je goed geslapen hebt, dat
niets je gestoord heeft, dat je niet te gauw bent opgestaan, dat je geen
kou vat, dat je niet buigt of strekt, dat je niet boos wordt op de dienst-
bode, dat je niet in de kamer hiernaast over de drempel valt. Schort je 
huishoudelijke zorgen op tot ik terug ben. Moge je niets overkomen! Ik ben er
weer om --.

Nu, vaarwel, liefste. Weet dat ik iedere avond bij het naar bed gaan
een half uur met je portret spreek, en ook bij het wakker worden. Over-
morgen, de 18de vertrekken we. Van nu af aan blijf je naar Berlijn schrijven, 
poste restante.
O stru, stri! Ik kus en druk je 1005060437082 keer tegen mij aan (nu 
kun je je uitspraak oefenen) en ben voor altijd je trouwste echtgenoot en
vriend.

Bron: Mozart in zijn brieven (Lucas Bunge).

De eigenwijze liefde van Mozart en Constanze

Mannheim
Op zoek naar werk bezocht Mozart op 21-jarige leeftijd de Duitste stad Mannheim, destijds dé plek voor muzikale excellentie. Daar raakte hij bevriend met de familie Weber. De Webers hadden vier dochters, allen verdienstelijke zangeressen die bovendien hun talen kenden (Frans, Italiaans, Duits). Aanvankelijk flirtte Mozart met Constanze's oudere zus Aloysia en het zou nog een paar jaar duren voor hij als een blok valt voor Constanze. 

Wenen
Een paar jaar later. De familie Weber woont inmiddels in Wenen en in mei komt Mozart een weekje bij de famiie op bezoek. Hij wordt verliefd op de dan 19-jarige Constanze en in plaats van de bedoelde logeerweek neemt hij een paar maanden zijn intrek. Toen Constanze's moeder de verkering ontdekte, vroeg ze Mozart te vertrekken. 

constanze weber.png
Constanze Weber
constanze weber.png

Het huwelijk
Constanze en Mozart onderhouden contact middels brieven en besluiten met elkaar te willen trouwen. Makkelijker gezegd dan gedaan, want Mozarts vader Leopold zag het huwelijk tussen de twee niet zitten. Mozart probeert zijn vader ervan te overtuigen dat Constanze de juiste huwelijkskandidaat is en na vruchteloze pogingen om zijn vader van gedachten te laten veranderen, schrijft Mozart kordaat: 'Al het goede en goedbedoelde advies dat u hebt gestuurd, gaat niet in op de zaak van een man die al zo gehecht is aan een meisje. Verder uitstel is uitgesloten.' Mozart en Constanze trouwden met elkaar in de zomer van 1782 en gingen - tegen de heersende moraal in - al samenwonen voor de huwelijksvoltrekking. Vijf dagen na het huwelijk kwam Leopolds toestemming met de post. 

Kinderen
Tijdens hun huwelijk kregen Mozart and Constanze zes kinderen, van wie slechts twee hun kindertijd overleefden: Karl Thomas Mozart (1784 -1858) en Franz Xaver Wolfgang Mozart (1791 - 1844).

Klassieke Valentijns-mysteries

Wil je je ook verdiepen in de liefdesperikelen van andere componisten? Luister dan naar de podcast Klassieke Mysteries, waar we drie Valentijns-mysteries voor je hebben klaarstaan.

Deel dit artikel