Zondag 15 april 2018 lanceerden Jaap en Aaltje van Zweden een speciale muziek-app voor kinderen met autisme: TEAM Papageno. Met de app wil Stichting Papageno de kinderen met elkaar in contact brengen.

De lancering vond plaats in de grote zaal van Het Concertgebouw in Amsterdam, in aanwezigheid van ruim 40 autistische kinderen en hun ouders. Stichting Papageno en KPN Mooiste Contact Fonds willen met deze digitale toevoeging aan de bestaande muziektherapie van de stichting kinderen met autisme met elkaar in contact brengen en zo uit hun isolement halen.

De eerste muziekcompositie van Jaap

Voordat de kinderen de app in gebruik namen was het eerst de eer aan Jaap en Aaltje van Zweden, oprichters van Stichting Papageno. Jaap, normaal als dirigent op de bok, stond deze keer op het podium waar hij een eerste muziekcompositie in de app liet horen, waarna Aaltje haar digitale bijdrage aan het muziekstuk toevoegde. Het programma in de grote zaal van Het Concertgebouw werd afgesloten met een optreden van Camerata RCO. 

De muziek-app TEAM Papageno
De muziek-app TEAM Papageno
De muziek-app TEAM Papageno

Muziektherapie

Aaltje van Zweden-van Buuren en haar man, dirigent Jaap van Zweden, hebben een autistische zoon. In 1997 hebben ze de Stichting Papageno opgericht om kinderen en jongeren met autisme te helpen middels muziektherapie. Aaltje van Zweden: “De app die we nu samen met KPN Mooiste Contact Fonds hebben ontwikkeld is een veelbelovende aanvulling op de bestaande muziektherapie van Stichting Papageno. Nu kunnen we meer kinderen met autisme muzikaal met elkaar in contact brengen en zo hun sociale netwerk vergroten.”

De app is in eerste instantie voor kinderen met autisme die al muziektherapie krijgen. In de app kiezen de kids een instrument en maken ze op de notenbalk een melodie. Vervolgens worden andere instrumenten toegevoegd, of kunnen andere kinderen met de app hun compositie toevoegen.

→ Luister ook: Autistische kinderen maken samen muziek in nieuwe app (EenVandaag)
→ Kijk ook: Ivo Niehe op bezoek bij Aaltje van Zweden in de TV Show

→ Kijk ook: Jaap van Zweden dirigeert Elgars 'The Dream of Gerontius'

Deel dit artikel