De jeugd van zowel altvioliste Dana Zemtsov als pianiste Anna Fedorova was gevuld met chansons van Charles Trenet en Édith Piaf, gedichten van Jean de La Fontaine en romans van Guy de Maupassant en Alexandre Dumas. Deze gedeelde liefde voor de Franse kunsten bracht de twee samen en resulteerde in de gloednieuwe cd 'Silhouettes'.

De ontdekking van de gedeelde L'Amour de la France voelde als thuiskomen voor Dana en Anna. "We discovered a mutual friend." Ze bundelden hun krachten en zochten voor hun duo-album werken uit die elk een eigen verhaal vertellen. Met een eigen ziel, eigen gedachtes en gevoelens, maar één overkoepelende rode draad: een silhouette ‘à la Française’. Ze spelen onder meer Debussy's 'La Plus Que Lente' en 'Clair de Lune', Milhauds 'Sonate nr. 1' en Rebecca Clarkes 'Sonate voor viool en piano'.

Dana Zemtsov

De altviool zit in Dana's genen: als dochter van altviolist Mikhail Zemtsov en altvioliste Julia Dinerstein zat het talent er al vroeg in. Ze werd geboren in Mexico en begon in Den Haag met haar studie viool aan het Conservatorium, maar stapte al snel over op de altviool. Als studente van Sven Arne Tepl en Michael Kugel begon ze haar concourscarrière, en met succes, want ze mocht meerdere overwinningen op haar naam schrijven. Samen met haar ouders en neef vormt ze het Zemstov Altviool Kwartet. 'Silhouettes' is Dana's derde cd-opname, na haar debuut 'Enigma' en een samenwerking met opa Evgeni Zemtsov, 'Romantic Metamorphoses'.

Anna Fedorova

Pianiste Anna Fedorova is geen vreemde bij AVROTROS Klassiek: de videoregistraties van haar uitvoeringen van werken van Rachmaninov zorgen op het YouTube-kanaal AVROTROS Klassiek nog dagelijks voor duizenden nieuwe kijkers. Anna timmert stevig aan de weg als internationale pianoster, met veertien concoursoverwinningen op haar naam, samenwerkingen met grote orkesten en bekende musici en diverse cd-opnames. 'Silhouettes' is Anna's achtste cd, en haar zesde solo-album. In concertseizoen 2020-2021 speelt Anna, als als doorgaat zoals gepland, het openingsconcert van Het Zondagochtend Concert in Het Concertgebouw in Amsterdam.

Prijsvraag (verlopen)

Het antwoord op de vraag In de Beethovenweek van NPO Radio 4 speelde Anna Fedorova haar favoriete pianosonate van Beethoven. Welke vier jonge pianisten deden dat nog meer? is: Yang Yang Cai, Ramon van Engelenhoven, Lestari Scholtes en Hannes Minnaar. De winnaars van de cd 'Silhouettes' van violiste Dana Zemtsov en pianiste Anna Fedorova zijn: dhr. Kleemans uit Dongen, mevr. Broeva uit Rotterdam, mevr. Duinen uit Woerden, dhr. Caspari uit Amsterdam en mevr. Kolen uit Utrecht. Van harte gefeliciteerd!

N.b. In verband met het coronavirus worden de cd's op een later moment verstuurd.

Deel dit artikel