Wie Bach zegt, zegt orgel. Hij was in zijn tijd een van de grootste bespelers van de ‘koningin van de instrumenten’. Bachs grote orgelwerken worden nog overal ter wereld gespeeld. Tussen 1710 en 1717 componeerde Bach een Orgelbüchlein (‘orgelboekje’) van 46 koraalvoorspelen, schitterende miniatuurtjes, die meestal slechts een minuut of twee duren. Wij geven 5 exemplaren weg van dit fraai vormgegeven boxje.

Adembenemende koraalvoorspelen

De Franse meesterorganist Benjamin Alard neemt alle orgelwerken van Bach voor harmonia mundi op. Op twee cd's heeft hij nu alle 46 koraalvoorspelen uit het Orgelbüchlein opgenomen, op BWV 634 na, dat veel overeenkomsten vertoont met BWV 633. De koraalvoorspelen zijn gebouwd op melodieën van oude Lutherse gezangen, ook wel koralen genoemd, vandaar de naam. Alard heeft het fantastische idee gehad twee prachtige koren – een gemengd koor, Ensemble Vocal Bergamasque, en een kinderkoor, Choeur d’Enfants de la Maîtrise Notre-Dame de Paris – de oude melodieën mee te laten zingen. Het resultaat is om stil van te worden, zo fraai gespeeld en gezongen.

Benjamin Alard

De Franse klavecinist en organist Benjamin Alard studeerde onder andere aan de vermaarde Schola Cantorum van Basel. Hij brak in 2004 internationaal door, na op 19-jarige leeftijd het Klavecimbelconcours van Brugge te hebben gewonnen. Sinds 2005 is hij de vaste organist van de Kerk van Saint-Louis-en-l’Île te Parijs. Sinds 2017 neemt hij alle orgelwerken van Bach op. Zijn opname van het Orgelbüchlein is het zevende deel uit de reeks.

benjamin alard-5.png
Benjamin Alard
benjamin alard-5.png

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op de cd-box met orgelwerken van Bach hoeft u alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

Welke BWV-nummers horen bij het Orgelbüchlein?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 2 november. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Deel dit artikel