Het coronajaar 2020 is ook het Beethovenjaar, waarin wordt herdacht dat Beethoven 250 jaar geleden in de Duitse stad Bonn het levenslicht aanschouwde. En nog net op de valreep geven wij 5 cd-boxen weg met alle symfonieën van Beethoven, uitgevoerd door ons eigen Concertgebouworkest. 

Mozart sprak na een ontmoeting met de 16-jarige Beethoven de profetische woorden: “hou hem in de gaten, de wereld zal zeker over hem spreken.” Als er één genre is, waarin Beethoven nieuwe normen heeft gesteld en de wereld inderdaad versteld heeft doen staan, dan is het wel de symfonie. Iedere nieuwe symfonie was al snel na haar publicatie in grote delen van Europa onderwerp van gesprek. Bewondering en verbijstering wisselden elkaar af. De intensiteit van de expressie, de ongehoorde lengte van met name de Derde en de Negende symfonie, de woeste ritmen die de Zevende symfonie kenmerken, het verbijsterend originele begin van de Vijfde, enzovoorts, men raakte er niet over uitgesproken. Binnen enkele decennia na Beethovens dood, stonden diens negen symfonieën symbool voor het hoogste wat er op muzikaal muziek bereikt was en kon worden. 

Het Concertgebouworkest

Het Concertgebouworkest geldt al minstens een eeuw als een van de beste orkesten ter wereld. Op verzoek van het Concertgebouworkest doken Daniël Esser en Lodewijk Collette in het rijke radio-archief van het orkest. In de prachtige en verrassende CD-box ‘Beethoven Live’, staan op vijf cd’s alle negen symfonieën van Beethoven. De oudste opname is uit 1978 en betreft de Tweede symfonie onder leiding van Leonard Bernstein. De meest recente opname is die van de Vijfde, in 2008 gedirigeerd door Mariss Jansons. Een mooier eerbetoon aan Beethoven in dit Beethovenjaar is nauwelijks denkbaar.  

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op de cd-box 'Beethoven Live' hoef je alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

Op deze box staat de Vijfde van Beethoven gedirigeerd door Mariss Jansons. In welke jaren was hij chefdirigent van het Concertgebouworkest?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 5 januari. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Deel dit artikel