De laatste jaren krijgt de muziek van Georg Philipp Telemann (1681-1767) eindelijk de erkenning die zij verdient. Niet voor niets had Bach veel bewondering voor deze collega, die in zijn tijd de beroemdste Duitse componist überhaupt was. De Franse superster op de altviool, Antoine Tamestit, wijdt zijn nieuwste cd volledig aan Telemann. Beantwoord de vraag op de website en maak kans op één van de vijf exemplaren die wij mogen weggeven.

Onder musici zijn vaak grappen te horen over de altviool. Het instrument heeft een beperkt solorepertoire en krijgt zelfs in het orkest vaak een wat ondergeschikte functie toebedeeld. Zelfs Antonio Vivaldi, die voor zo ongeveer ieder denkbaar instrument soloconcerten schreef, liet de altviool links liggen. Zo niet Georg Philipp Telemann. De Duitse alleskunner schrijft rond 1720 het eerste echt soloconcert voor altviool uit de muziekgeschiedenis. Een paar jaar later volgt nog een concert voor twee altviolen. Beide staan op deze heerlijke CD. Om het programma aan te vullen bewerkte Tamestit twee van Telemanns fantasieën voor viool solo voor de altviool. Het fantastische Duitse barokorkest, de Akademie für Alte Musik Berlin, speelt daarnaast twee galante en humoristische suites voor strijkers.

Antoine Tamestit

Antoine Tamestit werd in 1979 geboren en studeerde bij onder meer Tabea Zimmermann. Hij is buitengewoon veelzijdig: behalve als solist treedt hij op als lid van kamermuziekensembles en is hij werkzaam als artistiek leider van diverse festivals. Zijn repertoire gaat van de barok tot het heden. Verscheidene vooraanstaande hedendaagse componisten schreven altvioolconcerten op zijn verzoek. Tamestit bespeelt een instrument van Stradivarius uit 1672. 

Prijsvraag (Verlopen)

Om kans te maken op de Telemann-cd van Antoine Tamestit hoeft u alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

Op welke datum geeft Antoine Tamestit dit jaar een concert met de Akademie für Alte Musik Berlin in het Concertgebouw te Amsterdam?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 11 januari. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Deel dit artikel