Voor de wereldberoemde Amerikaanse sopraan Joyce DiDonato vormt de liedcyclus Winterreise van Schubert het allerhoogste wat er in de muziekgeschiedenis is bereikt in het liedgenre. Punt. Doe mee aan de prijsvraag en win één van de vijf exemplaren die wij al weggeven vóór de officiële release op 23 april 2021.

Toch had DiDonato lange tijd twijfels of Winterreise wel iets voor haar was. Niet zozeer omdat Winterreise gewoonlijk door mannen wordt gezongen; in de opera zingt zij immers regelmatig hoge mannenrollen. Het was dirigent-pianist Yannick Nézet-Séguin die bleef aandringen en haar vroeg zich volledig onder te dompelen in deze cyclus rond een eenzame mannelijke minnaar, die vlucht in het isolement en uiteindelijk in de dood. DiDonato raakte steeds sterker in de ban van de vraag, hoe de aanbeden vrouw deze tragische geschiedenis heeft ervaren. Over haar beleving wordt in de liedteksten namelijk niets gezegd. Daarmee had DiDonato haar sleutel tot Winterreise gevonden. Zoals zij in het CD-boekje opmerkt: “misschien is het wel een kenmerk van een echt meesterwerk, dat het er telkens om vraagt vanuit een nieuw perspectief te worden benaderd.”     

Deze fascinerende nieuwe opname van Winterreise werd gemaakt tijdens een optreden in New York op 15 december 2019. Wat een geluk dat het Yannick Nézet-Séguin uiteindelijk is gelukt Joyce DiDonato tot deze bijzondere samenwerking over te halen!  

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op Winterreise hoef je alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

Wie is de tekstdichter van de Winterreise liederen cyclus?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 20 april. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Deel dit artikel