De Duits-romantische componist Johannes Brahms schreef twee monumentale pianoconcerten. Op deze dubbel-CD voert de beroemde Hongaarse pianist András Schiff ze beide uit. Bijzonder: Schiff bespeelt een schitterend Blüthnervleugel uit 1853 en ook het Orchestra of the Age of Enlightenment bespeelt instrumenten uit de tijd van Brahms. Wij geven 5 exemplaren van deze CD weg op onze website.

Het klinkende resultaat is transparanter, kleurrijker en “leniger” dan wat wij gewend zijn. Zeker het stormachtige Eerste pianoconcert, waar Brahms vele jaren aan heeft gewerkt, klinkt natuurlijker en minder zwaar dan gewoonlijk. Maar ook het bekendere Tweede pianoconcert klinkt als nieuw. Schiff heeft beide concerten pas later in zijn carrière op zijn repertoire genomen, maar sindsdien uitgevoerd met tal van grote dirigenten als Haitink, Jansons en Fischer. Voor Schiff behoren deze concerten tot de belangrijkste uit de muziekgeschiedenis en die liefde hoor je terug. De samenwerking tussen Schiff en het 50 musici tellende Orchestra of the Age of Enlightenment is ideaal te noemen. Niet voor niets gebruikt Schiff de woorden “kamermuzikaal musiceren” om de muzikale wisselwerking tussen hem en het orkest te beschrijven. 

András Schiff

András Schiff werd in 1953 in Hongarije geboren. Hij ontving zijn opleiding in Boedapest en Londen. In Londen was hij student van George Malcolm, die hem wegwijs maakte op de oude fortepiano en het klavecimbel. Hij is regelmatig bij alle grote orkesten te gast en houdt ervan gelijktijdig als solist en dirigent op te treden, zoals op deze dubbel-CD met de pianoconcerten van Brahms. 

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op dit album van András Schiff hoef je alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

András Schiff is een Brits staatsburger maar veranderde twee maal van nationaliteit. Van welke twee landen was hij achtereenvolgens staatsburger voordat hij de Brit werd?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 8 juni. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Deel dit artikel