Het is geen geheim, dat de Nederlandse muzieksector het in deze corona-tijd bepaald niet makkelijk heeft. Concerten moeten voortdurend worden afgezegd, de regering geeft musici en publiek geen enkel lange termijn-perspectief. Op zulke momenten is de muziek van Beethoven onmisbaar: schoonheid, kracht, lyriek, maar ook strijdlustigheid, het zit er allemaal in. Wij mogen 5 cd’s weggeven. Beantwoord de prijsvraag hieronder en maak kans op een exemplaar.

Op deze nieuwe cd zijn de drie fantastische pianosonates uit 1802 die Beethoven samen als zijn opus 31 publiceerde te horen. Wat een heerlijke muzikale contrasten! Enerzijds klinkt Beethovens leraar Haydn hier en daar nog door, anderzijds is Beethoven al volkomen zichzelf en dient de romantiek zich aan. Beethoven worstelde in 1802 met zijn toenemende doofheid, overwoog zelfs even uit het leven te stappen, maar liet uiteindelijk zijn artistieke missie zwaarder wegen dan zijn wanhoop. Bijzonder origineel is de Tweede sonate, die volgens Beethoven de geest ademde van Shakespeare's toneelstuk The Tempest en om die reden de bijnaam 'Der Sturm' kreeg.

Andreas Haefliger

De Zwitserse pianist Andreas Haefliger werd in 1962 geboren als zoon van de wereldvermaarde tenor Ernst Haefliger. Na zijn studie aan de beroemde Julliard School heeft hij met zo ongeveer alle vooraanstaande orkesten opgetreden. Beethovens muziek ligt hem zeer na aan het hart. Voor deze nieuwe opname van de drie pianosonates opus 31 koos Haefliger een Bechstein-vleugel, die met zijn enorme kleurenrijkdom en fijnzinnige aanslag ideaal geschikt is voor Beethovens muziek. 

Prijsvraag (Verlopen)

Om kans te maken op de Haefligers cd met piansonates van Beethoven hoeft u alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

Op zijn vorige cd voor het label BIS speelde Andreas Haefliger naast werk van Bartók en Ravel ook een aan hem opgedragen pianoconcert van een nog levende componist. Wie is die componist?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 25 januari. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Deel dit artikel