In 1753 gaf de Italiaanse soprano castrato Farinelli een bijzonder cadeautje aan keizerin Maria Theresa: een bundel met eigen opnames van prachtige Italiaanse aria's. De zanger zong deze werken tijdens feestelijke avonden voor Spaanse koningen in Madrid en Aranjuez. Mezzosopraan Ann Hallenberg neemt het op de nieuwste cd 'The Farinelli Manuscript' van de Italiaanse ster over en zingt onder leiding van Stile Galante acht adembenemende aria's uit deze muzikale bundel.

Drie van de aria's zijn door Farinelli zelf bewerkt: 'Son qual nave che agitata', 'Invan ti chiamo, invan ti cerco, amato' en 'Al dolor che vo' sfogando'. De andere werken zijn geschreven door Latilla, Conforto, Giacomelli en Mele.

Ann Hallenberg

De Zweedse Ann Hallenberg is een bekend gezicht bij AVROTROS: in 2016 stond ze op het hoofdpodium van het Prinsengrachtconcert. Hallenberg studeerde in 1994 af in Stockholm en reist de wereld over om op de grootste operapodia te zingen. Ze nam cd's op met werk van Vivaldi, Bach, Mozart en Rossini, maar zingt met net zoveel liefde hedendaagse composities. Op 'The Farinelli Manuscript' wordt ze begeleid door ensemble Stile Galante, dat is gespecialiceerd in muziek uit de 18e eeuw en vaak samenwerkt  met operasterren als Hallenberg. Het ensemble probeert zo authentiek mogelijk te spelen en adapteert de traditionele uitvoeringspraktijken. De musici staan onder leiding van Stefano Aresi.

Prijsvraag (verlopen)

De winnaars van de cd 'The Farinelli Manuscript' van Ann Hallenberg en Stile Galante o.l.v. Stefano Aresi zijn: dhr. Zeefat uit Boijl, dhr. Schwalb uit Gutach (Duitsland), dhr. Pitstra uit Blokker, mevr. Hartman uit Amsterdam en dhr. Gisbertz uit Uithoorn. Van harte gefeliciteerd!

Deel dit artikel