¡Nuevo Tango! Zo heet deze prachtige nieuwe uitgave met drie cd's volledig gewijd aan de hartstochtelijke, melancholieke en swingende klankwereld van de Argentijnse componist Astor Piazzolla (1921-1992). Wij geven 5 exemplaren weg van deze box boordevol Latijns-Amerikaanse hartstocht.

Dit jaar wordt herdacht dat Piazzolla een eeuw geleden werd geboren in de Argentijnse stad Mar del Plata, ongeveer 400 kilometer van de hoofdstad Buenos Aires. Op zijn zeventiende verhuisde Piazzolla naar Buenos Aires. Piazzolla raakte zo vergroeid met de stad, dat het zijn levensdoel werd “de muziek van de stad Buenos Aires” te scheppen. Piazzolla wilde niet alleen de schoonheid, de sfeer, het ritme, de gelaagdheid, maar ook de rauwe zelfkant van deze wereldstad tot uitdrukking brengen, getuige een titel als ‘Michelangelo 70’, een verwijzing naar een bekende nachtclub. Het resultaat is een sterk persoonlijke stijl, waarin tango, klezmer, jazz, klassieke en hedendaagse muziek prachtig samengaan. Vaak maakt Piazzolla in zijn muziek gebruik van de bandoneon, een soort Zuid-Amerikaanse accordeon, een instrument dat Piazzolla zelf meesterlijk bespeelde. Hij schreef er zelfs een heus concert voor, dat wereldberoemd is geworden en op CD 1 te horen is. In andere werken schrijft Piazzolla glansrollen voor de gitaar, de viool, de altviool of de fluit, al dan niet in combinatie met de bandoneon. 

In deze fraaie collectie vinden wij tal van Piazzolla’s meest geliefde stukken, uitgevoerd door grote solisten, zoals de bandoneonist Pablo Mainetti, in 1971 geboren in Buenos Aires, en de Argentijnse gitarist Pablo Márquez. In de werken met orkest speelt het Orquestra de Cambra Teatre Lliure onder leiding van de vermaarde Spaanse dirigent Josep Pons.  

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op de CD '¡Nuevo Tango!' hoef je alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

Welke bandoneonist speelde 'Adios Nonino' van Astor Piazzolla op het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en Maxima in 2002? 

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 26 januari. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Deel dit artikel