Nergens ter wereld leeft de ‘Passietijd’ zoals in Nederland. In de veertig dagen voorafgaand aan Pasen wordt op talloze plekken in ons land de Matthäus- of Johannes-Passion van Bach uitgevoerd. Deze week mogen wij niet zomaar een Bach cd-box weggeven, maar een echte schatkist met daarin 10 cd’s met motetten, cantates, de Hohe Messe en tot slot de Johannes-Passion. Al dat schoons wordt gezongen door het Collegium Vocale Gent o.l.v. Philippe Herreweghe, de Bach-specialisten bij uitstek. Die wil je winnen! Beantwoord de vraag en maak kans op een box.

Tijdens de 27 jaar waarin J.S. Bach actief was als cantor van de Thomaskerk in Leipzig slaagde hij erin om een veelzijdig oeuvre religieuze muziek te scheppen. De kern ervan wordt gevormd door een aantal jaargangen kerkelijke cantates, waarvan helaas lang niet alles bewaard is gebleven. Desondanks zijn er nog zo’n 150 geestelijke cantates uit Bachs Leipziger jaren over. Die hebben nooit de bekendheid gekregen die de grote passies en de Hohe Messe wél hebben gekregen, waarschijnlijk omdat het er zoveel zijn dat veel muziekliefhebbers zich wat verloren voelen. Waar moet je beginnen? Deze box, met 16 van Bachs mooiste cantates, helpt daar geweldig bij! En dan krijgen wij er ook nog Bachs zes bekende motetten, de Hohe Messe en de Johannes-Passion bij! Alle werken zijn bovendien prachtig opgenomen, in de periode 2011-2020. Laat die Paasvakantie maar komen!   

Philippe Herreweghe

Philippe Herreweghe combineerde in Gent zijn universitaire studie (geneeskunde en psychiatrie) met een piano-­opleiding aan het conservatorium. Al tijdens zijn studietijd begon hij met dirigeren en richtte hij het Collegium Vocale Gent op. Hij was oprichter van La Chapelle Royale (1977, gespecialiseerd in de Franse muziek van de zeventiende eeuw), het Orchestre des Champs- Elysées (1991) en zijn eigen Italiaanse festival Collegium Vocale Crete Senesi (2001).
In 2010 begon de dirigent zijn eigen label Φ (PHI). Sinds 1997 is Philippe Herreweghe bovendien eredirigent van het Antwerp Symphony Orchestra. Hij heeft diverse grote orkesten gedirigeerd zoals het Gewandhaus­orchester Leipzig, het Mahler Chamber Orchestra, Het Concertgebouworkest, Tonhalle-Orchester Zürich, het Cleveland Orchestra en de Staatskapelle Dresden.

philippe herreweghe-1.png
Philippe Herreweghe
philippe herreweghe-1.png

Collegium Vocale Gent

Collegium Vocale Gent werd in 1970 opgericht op initiatief van Philippe Herreweghe. Het koor paste als een van de eerste de nieuwe inzichten inzake de uitvoering van barokmuziek toe op de vocale muziek. Deze authentieke, tekstgerichte aanpak zorgde voor een transparant klankidioom waardoor het in korte tijd wereldfaam verwierf. Collegium Vocale Gent is uitgegroeid tot een flexibel ensemble met een ruim repertoire uit verschillende stijlperiodes. Het koor werkt met het eigen barokorkest en met gespecialiseerde gezelschappen als het Orchestre des Champs-­Elysées, het Freiburger Barockorchester of de Akademie für Alte Musik Berlin, maar heeft ook symfonische orkesten als partner zoals het Antwerp Symphony Orchestra, het Chamber Orchestra of Europe en het Concertgebouworkest.

collegium vocale gent-1.png
Collegium Vocale Gent
collegium vocale gent-1.png

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op de prachtige Bach cd-box van Collegium Vocale Gent o.l.v. Philippe Herreweghe hoeft u alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

Collegium Vocale Gent en Philippe Herreweghe organiseren ieder jaar in de zomer een festival in Toscane. Hoe heet dat festival?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 29 maart. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Deel dit artikel