De Engelse dirigent Sir Thomas Beecham maakte eens de grap, dat een klavecimbel klinkt als twee vrijende skeletten op een tinnen dak. Maar dat was in een tijd, dat oude klavecimbels nog vaak niet waren gerestaureerd en goede nieuwe kopieën nog niet werden gebouwd. Tegenwoordig houden veel muziekliefhebbers juist erg van het klavecimbel, en zeker van Bachs klavecimbelconcerten. Masato Suzuki neemt ze allemaal op. Deel 2 is net uit en het is een juweel van een cd geworden! Beantwoord de prijsvraag hieronder en maak kans op één van de vijf exemplaren die wij weggeven.

Op deze cd staan vier van Bachs concerten voor klavecimbel en strijkers. Drie ervan kennen muziekliefhebbers ook in een andere gedaante: nr. 7 is namelijk een bewerking van het Vioolconcert in a, terwijl nr. 3 teruggaat op het Vioolconcert in E. Nr. 6, tenslotte, is identiek aan het Vierde Brandenburgse concert, zij het dat de vioolpartij is omgezet in een rijk bewerkte klavecimbelpartij.

Nr. 4 is zeker ook een bewerking van een eerder gecomponeerd, maar verloren gegaan soloconcert. Voor welk instrument nr. 4 oorspronkelijk werd gecomponeerd is niet meer te achterhalen. Mogelijk ging het om een concert voor de oboe d’amore of de viola d’amore. Hoe dan ook, in alle vier de concerten reiken Italiaans spelplezier en Duitse ernst elkaar schitterend de hand!

Het luisterfragment is afkomstig van de eerste cd uit deze reeks:

Masato Suzuki

Masato Suzuki, zoon van de bekende dirigent en klavecinist Masaaki Suzuki, studeerde compositie en oude muziek in Tokio en orgel en klavecimbel in Den Haag en Amsterdam. Hij treedt vaak als solist op bij het beroemde, door zijn vader opgerichte Bach Collegium Japan. Met dit elite-ensemble heeft hij al verscheidene cd's gemaakt, die overal kunnen rekenen op het enthousiasme van de pers en het publiek. 

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op deze nieuwe cd hoeft u alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

Waar werd dirigent, componist, organist en clavecinist Masato Suzuki geboren in 1981?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 13 september. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Deel dit artikel