Dirigent Philippe Herreweghe breekt zijn hoofd al meer dan vijftig jaar over de 'Johannes-Passion' van Bach. Het 'kleinere' broertje van Bachs grootse 'Matthäus' is wat korter, dramatischer en stoutmoediger. Met één probleem: er is geen definitieve versie. Bach veranderde zelf het openings-en slotkoor na de premiére, maar later werd er nog meer geknoeid, geschrapt en verplaatst. Herreweghe nam samen met het ensemble Collegium Vocale Gent al twee keer eerder een versie van het werk op. Maar nu is er weer een nieuwe, gebaseerd op een mix van inzichten.

Collegium Vocale Gent zingt op het album een mengeling van bestaande versies. Het resultaat is meeslepend en dramatisch, en voelt bijna als een nieuwe ontdekking. Zou dit een definitieve Johannes kunnen zijn? Het ensemble wordt bijgestaan door tenor Maximilian Schmitt als evangelist en bas Krešimir Stražanac als Jezus. Sopraan Dorothee Mields, countertenor Damien Guillon, tenor Robin Tritschler en bas Peter Kooij zijn de solisten.

Vier verschillende versies

Johann Sebastian Bach schreef het werk in maar liefst drie maanden. In 1724 werd op Goede Vrijdag de passie voor het eerst uitgevoerd, in de Nicolaïkirche in Leipzig. Maar hij was niet tevreden. Er kwam kritiek op de soms wat te uitbundige muziek, en de componist besloot het openingskoor te vervangen door een koraalbewerking. Maar ook dat was 'm niet helemaal en er bleven veranderingen komen. Daarom hebben we tegenwoordig vier verschillende versies in het repertoire. Vlak voor zijn dood heeft Bach nog een nieuwe poging gewaagd, maar die is helaas nooit afgekomen. Het verhaal gaat over het lijden en sterven van Jezus volgens het Evangelie volgens Johannes. In vergelijking met de 'Matthäus' is de 'Johannes' wat feller en waar de 'Matthäus' twee volledige orkesten en koren behoeft, heeft de 'Johannes' genoeg aan een klein orkest en koor. Beide passies worden rondom de paasperiode veelvuldig uitgevoerd.


Prijsvraag

We mogen vijf stuks van de cd 'Johannes-Passion, BWV 245' door Collegium Vocale Gent o.l.v. Philippe Herreweghe weggeven. Vul om kans te maken het onderstaande prijsvraagformulier in en geef antwoord op de volgende vraag: In welk jaar en door wie werd Collegium Vocale Gent opgericht? De prijsvraag loopt tot en met woensdag 8 april 2020. De winnaars worden naderhand op deze pagina bekendgemaakt.

N.b. De cd's worden i.v.m. het coronavirus pas op een later moment verstuurd.

Deel dit artikel