November 2019 overleed de Engelse dirigent Stephen Cleobury op 70-jarige leeftijd. Maar liefst 37 jaar lang was hij artistiek leider van het King's College Choir, Cambridge. Twee maanden voor zijn dood was hij met pensioen gegaan. Vlak voor dit pensioen, in april, dirigeerde Cleobury het Choir en de Academy of Ancient Music door Bachs meesterlijke 'Matthäus-Passion'. De opname van deze wonderschone uitvoering in de Chapel of King's College is nu uitgekomen op cd. We geven vijf exemplaren van dit bijzondere dubbelalbum weg.

The King's College Choir wordt gezien als de beste en het meest vooraanstaande koor binnen de Engelse koortraditie. Het koor werd opgericht door King Henry VI, die in zijn kapel in Cambridge elke dag gezang wilde horen. Het koor staat onder leiding van Daniel Hyde, nadat het bijna 40 jaar lang in handen was van Stephen Cleobury. Het koor bestaat uit 16 jongens vanaf zes jaar, die worden opgeleid op King's College School, en 14 volwassen mannen. De koorknapen zingen mee in het koor tot hun stem verandert, meestal rond de 11/12 jaar. Het koor wordt op de cd begeleid door de Academy of Ancient Music, een ensemble dat uitsluitend op authentieke instrumenten speelt. Het orkest - ook gevestigd in Cambridge - bestaat sinds 1973 en specialiseert zich in barok.

Bachs 'Matthäus'

De 'Matthäus' van Bach vertelt het verhaal van de laatste dagen van Jezus, zoals opgeschreven door Evangelist Matthäus. De tekst is samengesteld door Christian Friedrich Henrici - werkend onder de naam Picander, in samenspraak met Bach. De zangers verklanken verschillende rollen, waaronder Christus, Judas en Petrus, en het dialoogeffect van de muziek wordt versterkt door afzonderlijke ensembles en instrumentalisten. Dit maakt het werk complex, rijk, uniek én onmisbaar rondom de paasperiode: jaarlijks staat ons land in april in het teken van de passie en vrijwel elke concertzaal programmeert Bachs werk. Voor The Choir of King's College is het uitvoeren van de passie een rijke traditie.


Prijsvraag (verlopen)

De winnaars van de cd ‘Bach: St Matthew Passion' door The Choir of King's College en Academy of Ancient Music o.l.v. Sir Stephen Cleobury zijn: dhr. Heuwekemeijer uit Dronten, mevr. Bouman uit Langenboom, dhr. Ruppert uit Middelburg, dhr. Konijnendijk uit Epe en dhr. Kraefft uit Eemnes. Van harte gefeliciteerd!

N.b. De cd's worden i.v.m. het coronavirus op een later moment verstuurd. Excuses voor het ongemak.

Deel dit artikel