Zeg je Pasen, dan zeg je Bach: zijn ‘Matthäus’ en ‘Johannes’ worden in de paasperiode traditiegetrouw veelvuldig uitgevoerd. Maar weinig mensen weten dat Bach hoogstwaarschijnlijk nog een derde passie heeft geschreven: de ‘Markus-Passion’. Het libretto hiervan is opgedoken, maar de muziek is verloren gegaan. Toch weten muziekwetenschappers zeker dat Bach in Leipzig op Goede Vrijdag in 1731 het zelfgeschreven werk heeft uitgevoerd. Naast de evangelietekst maakte hij gebruik van teksten van de dichter Picander. Le Concert des Nations, Cor Infantil Amics de la Unió en La Capella Reial de Catalunya o.l.v. Jordi Savall spelen op hun nieuwste cd een reconstructie van het bijzondere en verloren gewaande werk.

In 2009 was er een bijzondere ontdekking op ‘Markus’-gebied. In Sint-Petersburg werd een versie van het libretto van een uitvoering uit 1744 gevonden. Hierin stonden tekstwijzigingen en twee aria’s die nog niet in de oorspronkelijk gevonden tekstversie stonden. Hierdoor kan er een nog completere reconstructie worden gemaakt van de vorm en de inhoud van de passie. Toch is het lastig een volledig beeld van het werk te schetsen - van de noten is helemaal niks teruggevonden. Dat is vreemd en ongebruikelijk, maar kan verklaard worden: Bach maakte vaak gebruik van de ‘pasticcio’-techniek - het maken van nieuwe teksten bij al bestaande muziek. Het is dus goed mogelijk dat de componist koren en aria’s uit andere werken haalde. Een goede optie is zijn ‘Trauerode, BWV 198’, dat in 1727 in première ging en erg bruikbaar voor de 'Markus' lijkt.

Fantastische solisten

Voor zijn nieuwste cd maakt Jordi Savall gebruik van de in 2009 gevonden teksten en zette hij deze woorden op muziek van Bach. In het bijbehorende boekje geeft Savall uitgebreide beschrijvingen van de muziek die hij koos. Naast de ensembles en koren nodigde Savall enkele fantastische solisten uit: zo is tenor David Szigetvári de evangelist, neemt bas Konstantin Wolff de rol van Jezus op zich en is bas Victor Vilca de muzikale vorm van Pilatus.

De winnaars van de cd met Bachs ‘Markus Passion’ o.l.v. Jordi Savall zijn: mevr. Hilbrink uit Zwolle, dhr. Abbes uit Emmeloord, mevr. Maccoloni uit Dordrecht, mevr. Hornes uit Wageningen en mevr. Caron-Nolle uit Hoogeveen. Van harte gefeliciteerd!

Deel dit artikel