Leif Ove Andsnes (1970) is een Noorse pianist en kamermusicus, die zijn debuut maakte in Oslo in 1987. Hij staat bekend om zijn vertolking van de werken van landgenoot Edvard Grieg. Hij heeft in bijna alle grote zalen van de wereld gestaan - van Carnegie Hall tot de Royal Albert Hall. Hij werd maar liefst acht keer genomineerd voor een Grammy Award, die hij niet won, maar hij ging er wel vandoor met de Hindemith Prize Frankfurt, de Gilmore Artist Award en zes Gramophone Awards. Op zijn nieuwste cd stort Andsnes zich op ballades en nocturnes van Frédéric Chopin.

blockquote
De ballades bevatten alles wat je wil van Chopin: diversiteit aan emoties, een episch verhaal en prachtige melodieën. Ik ken geen andere componist die me zo kan raken.
Leif Ove Andsnes over Chopin

 Leif Ove Andsnes was een lange tijd niet meer zo’n fan van Chopin, terwijl hij als tiener gek op hem was. “Hij voelde te ingewikkeld voor me, en ik was niet op mijn gemak. Maar de laatste tien jaar is er iets veranderd.” Andsnes hervond zijn liefde voor Chopin en ervaart zijn muziek nu als uniek en intiem. Alle redenen om zijn nieuwste solo-album volledig aan de componist te wijden. Chopins vier ‘Ballades’ worden afgewisseld met drie van zijn ‘Nocturnes’, die elk een andere periode uit het leven van Chopin beslaan. Met het album komt een jeugddroom van Andsnes uit.

De winnaars van de cd 'Chopin: Ballades & Nocturnes’ van Leif Ove Andsnes zijn: mevr. Bakhuys-van Lieshout uit Zeist, mevr. van Zeelst uit Den Bosch, mevr. Bliek uit Capelle a/d IJssel, mevr. de Lang uit Dordrecht en mevr. Kuijper uit Amsterdam. Van harte gefeliciteerd!

Deel dit artikel