Ensemble Zefiro bestaat dit jaar 30 jaar en dat vieren de Italiaanse musici met een prachtige jubileumcd-box. Op de 10 cd's staan volledige opnames uit de afgelopen jaren: van de eerste cd die ze ooit hebben uitgebracht, met sonates van Zelenka, tot enkele muzikale hoogtepunten zoals de 'Fagotconcerten' van Vivaldi en de 'Ouvertures' van Bach. De opnames van de 'Ouvertures' werden door Gramophone uitgeroepen tot één van de 50 beste Bachopnames ooit. Daarnaast hoor je op de cd's ook nieuwe en verrassende ontdekkingen.

Het Italiaanse ensemble Zefiro is erg flexibel: het kan zich omvormen tot kamermuziekensemble, blazersgroep én barokorkest. Hierdoor zijn de musici in staat een breed repertoire uit te voeren: van Vivaldi, Händel en Haydn tot blazersmuziek van Rossini. Het credo is wel altijd dat de muziek (voornamelijk uit de 18e eeuw) zo authentiek mogelijk wordt uitgevoerd, op authentieke instrumenten. Hoboïsten Alfredo Bernardini en Paolo Grazzi richtten het ensemble op in 1989, met behulp van fagottist Alberto Grazzi. Het unieke aan Zefiro is de focus op blaasinstrumenten en blaasmuziek.


Prijsvraag (verlopen)

De winnaars van de cd-box 'The Baroque Collection' van ensemble Zefiro o.l.v. Alfredo Bernardini zijn: mevr. Dillema uit Oosterwolde, dhr. de Lijster uit Haarlem, dhr. de Jong uit Apeldoorn, dhr. Bijsterbosch uit Ommen en mevr. van den Aardweg uit Heemstede. Van harte gefeliciteerd! 

Deel dit artikel