Musici die het lukt alle vooroordelen tegen de blokfluit als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen zijn uiterst zeldzaam. De Nederlander Erik Bosgraaf, in 1980 in Drachten geboren, is zo’n blokfluitist. Vijf van zijn mooiste CD's met de heerlijkste muziek van Nederlandse, Duitse en Italiaanse barokcomponisten zijn nu verzameld onder de kop ‘Baroque Edition: The Artistry of Erik Bosgraaf’. Wij mogen 5 exemplaren van deze fraaie box weggeven op onze website.

De blokfluit is er in vele soorten en maten. Of het nu gaat om de tenor-, de alt- of de sopraanblokfluit, of het allerkleinste type, de sopranino, Bosgraaf bespeelt ze allemaal even virtuoos en overtuigend. Op CD 1 is Bosgraaf meestal zonder begeleiding te horen in 25 composities voor blokfluit solo van de Nederlandse componist, beiaardier en fluitist Jacob van Eyck (1589 of 1590-1657). Op de tweede CD staan arrangementen voor blokfluit van werken van Johann Sebastian Bach. Bosgraaf wordt hier begeleid door het Ensemble Cordevento, waarmee hij al vele jaren overal ter wereld concerten heeft gegeven. De blokfluitsonates van Händel vullen de derde CD. Een andere vaste partner, de Italiaanse klavecinist Francesco Corti, tekent deze keer voor de begeleiding. Een aantal van de meest spectaculaire concerten die Vivaldi componeerde voor de sopranino en de altblokfluit komen aan bod op CD 4. De vijfde CD vormt met een negental blokfluitsonates van Georg Philipp Telemann de afsluiting. 

Niemand minder dan Frans Brüggen noemde Erik Bosgraaf een “alleskunner”. Deze vijf CD's, opgenomen in de periode 2006-2015, bewijzen Brüggens gelijk. De opnamen hebben niets van hun frisheid verloren. Om telkens opnieuw te beluisteren.  

De prijsvraag is gesloten. Er wordt contact opgenomen met de winnaars.

Deel dit artikel