Met het 'Triple Concerto' en het 'Piano Trio, Op. 38' komt met de nieuwste cd van het Van Baerle Trio een einde aan een reeks van vijf Beethovenalbums. De vijfde is de bekroning op de serie van het trio, waarin de drie musici alle complete werken voor pianotrio die Ludwig van Beethoven schreef hebben opgenomen en uitgebracht. Het Van Baerle Trio bestaat uit pianist Hannes Minnaar, violiste Maria Milstein en cellist Gideon den Herder.

Hannes, Maria en Gideon begonnen in 2017 met de eerste opname voor de serie, nadat ze zich eerder ook al op de pianotrio's van Saint-Saëns, Loevendie, Ravel en Mendelssohn hadden gestort (waar ze een Edison Klassiek 2013 voor kregen uitgereikt). Op het vijfde album van de Beethovencyclus staat een extra bijzonder werk: het 'Tripelconcert', dat is geschreven voor orkest. Waarom staat dit werk op een cd met kamermuziek? Daar is het trio duidelijk over: het 'Tripelconcert' heeft meer overeenkomsten met kamermuziek dan met een uitbundig orkestwerk, en is in deze nieuwe vorm op te vatten als Beethovens "rijkst geïnstrumenteerde kamermuziek". Het trio speelt het werk samen met het Residentie Orkest o.l.v. Jan Willem de Vriend.

Opgedragen aan de oorarts

Het andere werk op het album is het 'Pianotrio, op. 38', dat oorspronkelijk door het leven gaat als 'Septet, op. 20'. Dit septet was zo populair, dat er vele arrangementen zijn gemaakt. Het pianotrio is er daar één van en werd door Beethoven zelf op papier gezet. Hij droeg het arrangement van het septet op aan Johann Adam Schmidt, de dokter die had beloofd hem van zijn nare oorsuizen en naderende doofheid te kunnen afhelpen. Schmidt was tevens violist, waardoor Beethoven koos voor een arrangement met minstens één viool. 


Prijsvraag (verlopen)

De winnaars van de cd 'Complete Works for Piano Trio vol. 5' van het Van Baerle Trio zijn: dhr. De Wilde uit Bergen op Zoom, mevr. Moeys-Frans uit Molenhoek, dhr. Bogaards uit Oegstgeest, mevr. Mombers uit Doorn en mevr. Van Hensbergen uit Dieren. Van harte gefeliciteerd!

N.b. De cd's worden i.v.m. het coronavirus pas op een later moment verstuurd.

Deel dit artikel