Het is 2020 en dat betekent dat het Beethovenjaar is begonnen! In 2020 is het precies 250 jaar geleden dat Beethoven werd geboren in Bonn. Musici, orkesten en ensembles over de hele wereld grijpen deze gelegenheid aan om een ode te brengen aan de Duitse componist. Om het Beethovenjaar goed te beginnen, geven we een mooie cd-set van het Freiburger Barockorchester o.l.v. René Jacobs weg, met een uitvoering van Beethovens opera 'Leonore'.

Ludwig van Beethoven schreef in zijn hele leven één opera. Hij gaf het stuk de naam ‘Leonore’, maar liep tegen een probleem aan: collega-componist, of beter gezegd concurrent-componist, Ferdinando Paër had ook al een opera genaamd ‘Leonore’, en die was al vrij succesvol. Daarom paste Beethoven de naam aan en ging het stuk voortaan als ‘Fidelio’ door het leven. Ook werd de inhoud aangepast - waar ‘Leonore’ uit drie delen bestond, had ‘Fidelio’ er nog maar twee. De première van ‘Fidelio’ vond plaats in Wenen in 1805. Het verhaal gaat over Leonore, die vermomd als Fidelio de gevangenbewaarder haar echtgenoot redt van de dood in een politieke gevangenis. 

De oorspronkelijke Leonore

Voor de uitvoering van de opera koos dirigent René Jacobs onconventioneel voor 'Leonore' in plaats van 'Fidelio': het Freiburger Barockorchester, de Zürcher Sing-Akademie en een selectie geweldige solisten laten onder leiding van Jacobs de oorspronkelijke versie van de muziek horen. In drie delen, met deels voor het grote publiek onbekende muziek. Een prachtig begin van het Beethovenjaar!

Prijsvraag (verlopen)

De winnaars van de cd-set 'Beethoven: Leonore' zijn: mevr. Thuwis uit Zonhoven (België), dhr. Huisman uit Houten, mevr. Doppenberg uit Amersfoort, dhr. Olijve uit Goutum en dhr. van Iterson uit Zupthen. Van harte gefeliciteerd!

Deel dit artikel