Dirigent Pablo Heras-Casado leidt het Freiburger Barockorchester door twee fantastische werken van Beethoven: de befaamde 'Symfonie nr. 9' en de kleinere, maar wonderschone 'Koorfantasie, op. 80' - een werk dat de ruimte biedt voor improvisatie. Solist is pianist Kristian Bezuidenhout. De cd is een speciale uitgave binnen het Beethovenjaar 2020. We geven vijf stuks van de cd weg!
 

Beethovens 'Negende' kent voor weinig mensen geheimen. Deze grootse koorsymfonie, de laatste die een al volledig dove Beethoven zou schrijven, is een Ode an der Freude. Minder bekend is de 'Fantasie voor piano, zang, koor en orkest, op. 80' - het tweede werk op de cd van de Freiburgers, en door velen gezien als een mogelijke voorloper van en inspiratiebron voor die 'Negende Symfonie'.

Fantasie voor piano, koor en orkest

Beethoven schreef de 'Koorfantasie' in 1808 als spetterende finale voor een benefietconcert, door hem zelf georganiseerd. Het werk was bedoeld om alle musici van de avond nog eenmaal samen te laten spelen, met Beethoven als solist achter de piano, maar de première ging niet al te best. Omdat Beethoven het werk nog niet zo lang af had, was er te weinig repetitietijd en werden er fouten gemaakt. Daarom moest de uitvoering halverwege worden gestaakt en opnieuw opgestart. Toch deed het niet af aan de kwaliteit van de muziek. Er zijn wetenschappers die in de 'Koorfantasie' elementen van de 'Symfonie nr. 9' herkennen. Bijzonder is de openingspassage: het deel voor solo piano staat open voor een eigen invulling en improvisatie. Dat is dan ook wat Beethoven zelf deed bij de uitvoering tijdens het benefietconcert.

De rol van Beethoven wordt op de cd ingevuld door pianist Kristian Bezuidenhout. Bezuidenhout en de Freiburgers schijnen hun eigen licht op het werk, samen met sopraan Christiane Karg, mezzosopraan Sophie Harmsen, tenor Werner Güra en bas Florian Boesch.

Prijsvraag (verlopen)

De winnaars van de cd 'Beethoven: Symphony no. 9 'Choral'' door het Freiburger Barockorchester o.l.v. Pablo Heras-Casado zijn: mevr. Volders uit Leersum, dhr. Veefkind uit Epe, mevr. Nuna uit Hoofddorp, dhr. van der Vlist uit Leiderdorp en dhr. van Binsbergen uit Amsterdam. Van harte gefeliciteerd!

N.b. In verband met het coronavirus worden de cd's op een later moment verstuurd.

Deel dit artikel