De vijf pianoconcerten van Beethoven laten geen muzikale wens onvervuld. Heroïek, speelsheid, ernst, humor, lieflijkheid, woede, echt alle menselijke emoties worden erin verklankt. En wie speelt deze grandioze pianoconcerten beter dan de Poolse grootmeester Krystian Zimerman? Benieuwd? Wij geven op onze site vijf exemplaren van de cd-box 'Beethoven: Complete Piano Concertos' weg.

Krystian Zimerman nam Beethovens pianoconcerten al eens eerder op, in 1989. In december 2020 was het opnieuw zover. Middenin de corona-tijd waagde Zimerman zich samen met dirigent Simon Rattle aan dit veeleisende project. Bepaald geen sinecure, want de musici van het London Symphony Orchestra moesten om veiligheidsredenen ver uit elkaar zitten. De onderlinge afstand tussen musici, solist en dirigent maakt de communicatie tussen hen bepaald niet eenvoudig. En de muziek vraagt al het uiterste van de musici onder normale omstandigheden! Maar Zimerman en Rattle konden en wilden niet om Beethoven heen, vooral om muzikale redenen, maar ook omdat zij een speciaal project wilden wijden aan de 250ste geboortedag van de in 1770 geboren Duitse meester. De contrasten tussen de vijf concerten zijn groot en mede om die reden bespeelt Zimerman niet telkens dezelfde piano. Voor het lyrische en raadselachtige Vierde pianoconcert wilde Zimerman bijvoorbeeld een uiterst doorzichtig instrument, dat recht doet aan de Walter-vleugel die Beethoven zelf in gedachten had toen hij dit concert schreef. “Na een periode van uithongering is deze opname een feestmaal”, zegt Rattle, en wij zeggen het hem na.

blockquote
Na een periode van uithongering is deze opname een feestmaal.
Simon Rattle

Krystian Zimerman

De Poolse pianist Krystian Zimerman won in 1975 op 19-jarige leeftijd het vermaarde Chopin Concours van Warschau. Een jaar later was hij te gast bij de Berliner Philharmoniker. Sindsdien is hij met alle grote orkesten opgetreden en heeft hij met alle vermaarde dirigenten samengewerkt. Vooral in het grote 19e-eeuwse repertoire staat hij bekend als een van de allergrootste pianisten van dit moment, maar hij heeft ook warme belangstelling voor het 20ste-eeuwse pianorepertoire. 

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op Beethoven: Complete Piano Concertos hoef je alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

Beethoven maakte ook van zijn vermaarde Vioolconcert een versie voor piano en orkest. In wiens opdracht maakte Beethoven die bewerking?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 24 augustus. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Deel dit artikel